Κρυφές γωνιές στα Κύθηρα

Ελαιώνες Κυθηρων

Τα Κύθηρα ένα νησί με πλούσια φυσιολογία, κληρονομιά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, είναι στην κυριολεξία ένα οροπέδιο που την έκταση του διατρέχουν λαγκαδιές με τρεχούμενα νερά ανάμεσα σε τοπική βλάστηση, που στην πορεία τους καταλήγουν σε υπέροχες παραλίες.

Το νησί μέσα από μια πλούσια ιστορική κληρονομιά, παρουσιάζει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία από ιστορικά μνημεία που συναρπάζουν τον επισκέπτη,. Πολλά από αυτά είναι δημοφιλή και προσελκύουν πλήρες πλήθος τουρισμού, αλλά μερικά από αυτά παραμένουν κρυμμένα από τα μάτια των πολλών, και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να το ερωτευτούμε.
Όλες οι παραλίες του νησιού έχουν η καθεμία τα δικά της φυσιολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά που τους καθιστούν μοναδικές για το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον τους. Οι περισσότερες από τις παραλίες των Κυθήρων μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της περιπέτειας, μιας και στο ευρύτερο περιβάλλον τους βρίσκονται ιδιαίτεροι φυσικοί σχηματισμοί, όπως λαγκαδιές, μικρές λίμνες, ή ακόμα και πολύ μικρές που είναι αληθινοί παράδεισοι.
Ας δούμε μερικές από αυτές τις κρυφές γωνιές των Κυθήρων.

Λιμνιώνας
Η παραλία Λιμνιώνας αν και όχι εντελώς άγνωστη, αποτελεί μια ήσυχη επιλογή, ιδανική για χαλάρωση στο στο ομώνυμο αυθεντικό γραφικό ψαροχώρι. Ο ήρεμος και απάνεμος γραφικός κόλπος του Λιμνιώνα συνδυάζει ψιλό βότσαλο με άμμο, ενώ κοσμείται από αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Σε απόσταση 25 με 30 λεπτά περπάτημα βρίσκεται η Πράσινη λίμνη ή αλλιώς τα Λουτρά της Αφροδίτης που αποτελούν μοναδική εμπειρία για υπέροχες βουτιές.

Καψάλι
Στο Καψάλι στο νοτιότερο άκρο το Κυθήρων, εκτός από την ομώνυμη δημοφιλή παραλία που αποτελεί το πιο κοσμοπολίτικο σποτ που νησιού, κρύβονται και πιο ήσυχες γωνιές. Μικρά κολπάκια όπως το Σπαραγαρίο ακριβώς απέναντι από την παραλία στο Καψάλη, με ψιλό βότσαλο και σμαραγδένια νερά, προσφέρουν απομόνωση, δροσερές βουτιές και μοναδική θέα στην βραχονησίδα Χύτρα.

Φυρή Άμμος
Εκτός από την παραλία Φυρή Άμμος που σίγουρα είναι μία από τις ομορφότερες τα Κύθηρα, αξίζει να ανακαλύψετε και τον γειτονικό κολπίσκο. Ακόμα πιο απομονωμένος, με λευκά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για πεζοπορία και εξερεύνηση. Φυσικά η πρόσβαση σε τέτοιες τοποθεσίες γίνεται μόνο διά θαλάσσης δηλαδή η κολυμπώντας ή με κανό. Εάν δεν είστε άριστος κολυμβητής καλύτερα να μην το αποτολμήσετε.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου στα Κύθηρα
Εσωτερικός διάκοσμος με σταλακτίτες και σταλαγμίτες από αίθουσα του Σπηλαίου Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου.

Αξιοθέατα πέρα από τις παραλίες.

Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου Για τους λάτρεις της εξερεύνησης, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν το εσωτερικό του, ενώ η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά το Σπήλιο παραμένει κλειστό.

Φαράγγι Παλαιόπολης
Μια πεζοπορία στο φαράγγι της Παλαιόπολης, προσφέρει άγρια ομορφιά και πανοραμική θέα. Το μονοπάτι διασχίζει πυκνή βλάστηση και καταλήγει σε μια μικρή λίμνη στην παραλία Κακιά Λαγκάδα.

Πορτοκαλιά του Καραβά
Μια από τις ωραιότερες λαγκαδιές του νησιού ξεκινάει την πορεία της από το κέντρο του παραδοσιακού χωριού Καραβάς, που βρίσκεται βόρεια στα Κύθηρα και συνεχίζει την πορεία της ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια. Εκεί βρίσκεται η πηγή του Αμήρ Αλή, και η διάσημη πορτοκαλιά του Καραβά, που κατά το παρελθόν φημιζότανε ότι έβγαζε χιλιάδες πορτοκάλια κάθε χρόνο. Πολλά τραγούδια και μαντινάδες στο νησί έχουν γραφτεί για αυτή την φημισμένη πορτοκαλιά.

Τα Κύθηρα είναι ένας τόπος γεμάτος κρυμμένες ομορφιές οι περισσότερες από τις οποίες είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Εξερευνήσετε τα Κύθηρα και θα ανακαλύψετε τα δικά σας κρυμμένα διαμάντια. Εκτός από τα δημοφιλή αξιοθέατα το νησί κρύβει άπειρες ομορφιές για όσους επιθυμούν να χαθούν σε μονοπάτια, σπηλιές και κολπίσκους, απολαμβάνοντας την αυθεντική γοητεία των Κυθήρων.

Χρήσιμες συμβουλές:
Για το περπάτημα στα μονοπάτια των Κυθήρων ή για πρόσβαση σε απόμακρες παραλίες, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, όπως κατάλληλα παπούτσια, νερό, καπέλο και αντηλιακό, καθώς σε πολλές από τις κρυφές γωνιές δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις.
Σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον και αφήστε μόνο τα ίχνη σας στην άμμο.
Απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς και το κάμπινγκ για οποιοδήποτε λόγο.
Μην διστάσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους για ακόμα πιο κρυφές γωνιές και μυστικά του νησιού.

Compare listings

Compare