Τα παραδοσιακά χωριά των Κυθήρων

Μυλοπόταμος Κύθηρα

Ο Μυλοπόταμος ένα από τα ομορφότερα χωριά στα Κύθηρα βρίσκεται στο κέντρο δυτικά του νησιού, είναι παραδοσιακό, με τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάτω Χώρα να είναι διατηρητέος. Έχει πολλές πηγές που αμβλύζουν άφθονα ύδατα, κατά μήκος καταπράσινων λαγκαδιών με πλούσια βλάστηση από αιωνόβια πλατάνια, σχηματίζοντας στην διαδρομή τους μικρές γραφικές λίμνες και καταρράκτες. Το χωριό έχει πολλά αξιοθέατα, όπως οι περιοχή Μύλοι με τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τα πέτρινα γεφύρια, το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα στην είσοδο του σπηλαίου, το ενετικό Κάστρο της Κάτω Χώρας, και μία από της ωραιότερες πλατείες στα Κύθηρα κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Το Καψάλι είναι γραφικό χωριό, παραθαλάσσιο και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Κυθήρων. Είναι χτισμένο κατά μήκος δύο ήρεμων κόλπων σε σχήμα ωμέγα, και έχει για θέα το επιβλητικό κάστρο της Χώρας, την βραχονησίδα Χύτρα, και το Κρητικό πέλαγος. Θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού, προσφέροντας πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, θαλάσσια σπορ, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή.

Ο Ποταμός βρίσκεται στο βόρειο κεντρικά του νησιού και είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό. Είναι ένα από τα χωριά που έχει τουλάχιστον μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μιας και τα σπίτια του είναι επηρεασμένα από τις δύο κύριες τάσεις που επικρατούν στο νησί, δηλαδή στα βόρεια αυτής της Πελοποννήσου με κεραμοσκεπές, και στα νότια της κριτικής με επίπεδες οροφές. Ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα από τα κύρια εμπορικά κέντρα του νησιού, προσφέροντας στον επισκέπτη πολιτιστικές εκδηλώσεις, το τοπικό παζάρι με προϊόντα από ντόπιους μικρούς παραγωγούς, και άριστες υπηρεσίες τουρισμού.

Κύθηρα
Το παραδοσιακό χωριό Καραβάς.

Το παραδοσιακό χωριό Καραβάς βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και αποτελείται από μικρούς οικισμούς κτισμένους περιμετρικά σε λόφους αντικριστούς. Το φυσικό περιβάλλον του χωριού είναι ένα απ’ τα ωραιότερα του νησιού, όπου αναβλύζουν πήγες με νερά διαμορφώνοντας λαγκαδιές πλούσιες σε βλάστηση, με πλατανιά και τοπική χλωρίδα. Ένα από τα αξιοθέατα του Καραβά είναι η διάσημη πορτοκαλιά του Καραβά όπου στο παρελθόν υπήρχε μια γιγάντια πορτοκαλιά, η οποία κάθε χρόνο έκανε χιλιάδες πορτοκάλια σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση. Στην γύρω περιοχή τα κυριότερα αξιοθέατα είναι ο φάρος του Μουδαριού, το δάσος στο Γερακάρι και η Πλατιά άμμος.

Ο Αβλέμονας βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, και αποτελεί την κυκλαδίτικη πινελιά στο χρωματικό καμβά των Κυθήρων. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψαροχώρι το οποίο οικιστικά δημιουργήθηκε με λίγες μόλις δεκάδες σπίτια, τα περισσότερα από αυτά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των ψαράδων. Ο μικρός γραφικός κόλπος με τις βάρκες και τα καΐκια των ψαράδων που σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Σήμερα ο Αβλέμονας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κύρια τουριστικά κέντρο του νησιού προσφέροντας άριστες υπηρεσίες φιλοξενίας και καταστήματα ποικίλων ειδών. Φυσικά εν συντομία αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παραμονή σας στο νησί αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε παραδοσιακά χωριά όπως τα Μιτάτα, τα Αρωνιάδικά, τα Αλοϊζιάνικα.

Παρόλα αυτά στο νησί υπάρχουν ακόμα περισσότερα παραδοσιακά χωριά και οικισμοί που σίγουρα αξίζει να τα ανακαλύψετε. Δείτε πλήρη κατάλογο με όλα τα χωριά στα Κύθηρα, με φωτογραφίες χρήσιμες πληροφορίες, αποστάσεις, και Google χάρτες πλοήγησης.

Compare listings

Compare