Τα κρασιά των Κυθήρων

oinopoieio stratigoy kythira

Τα Κύθηρα είναι γνωστά για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, τα οποία αποτελούν μέρος της πλούσιας οινοπαραγωγικής παράδοσης. Η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί χρονολογείται από την αρχαιότητα και τα κρασιά του ήταν γνωστά και εκτιμήθηκαν σε όλο τον ελληνικό κόσμο. Οι αμπελώνες των Κυθήρων ευδοκιμούν σε μια ποικιλία αρωματικών και γευστικών ποικιλιών, εκτοξεύοντας την ποιότητα του κρασιού τους.

Τα κρασιά των Κυθήρων είναι συνήθως ελαφριά έως μέτρια σε σώμα και έχουν φρουτώδη αρώματα και γεύσεις. Τα λευκά κρασιά είναι συνήθως ξηρά, ενώ τα ερυθρά κρασιά μπορεί να είναι ξηρά ή γλυκά.
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες κρασιών στα Κύθηρα είναι:
Αρικαράς: Η ποικιλία αυτή έχει χοντρές μεγάλες μαύρες ρώγες (Καρράς δηλαδή μαύρος) το οποίο είναι επίσης και εκλεκτό ως επιτραπέζιο. Ερυθρό κρασί από την ομώνυμη γηγενή ποικιλία, έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα φρούτων και μπαχαρικών. Η ποικιλία του Αρικαρά έφτασε στα Κύθηρα από την Σμύρνη που τότε στο νησί το έλεγαν Φωκιανό, γιατί προέλευση του ήταν από την Φωκαία της μικράς Ασίας. Προπολεμικά το πρώτο σταφύλι που κυκλοφορούσε στην αγορά του Πειραιά ήταν ο Αρικαράς, που τότε εκεί τον λέγανε και Τσιριγώτικος, μιας και προέρχονταν από τον έφορο κάμπο της Παλαιόπολης.
Πετρολανός: Λευκό κρασί από την ομώνυμη γηγενή ποικιλία. Έχει χρυσαφένιο χρώμα και αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών. Ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη καταφθάνοντας στην αρχαία γη των Κυθήρων έσπειρε τον πετρολανό, ένα κρασί που αποπνέει αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρου.

Στα Κύθηρα υπάρχουν αρκετά οινοποιεία, με την παραγωγή κρασιού στο νησί είναι περίπου 90.000 λίτρα ετησίως. Τα κρασιά των Κυθήρων έχουν εξαχθεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Το Οινοποιείο Κυθήρων Στρατηγού, βρίσκεται στα Μαρκεσάκια ανάμεσα στα χωριά Λιβάδι και Πιτσινιάνικα. Παράγει μια μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά κρασιά, όπως το Αρικαράς, ο Πετρολανός, οι Λογάδες και ο Λυρίτης. Ο Αρικαράς και άλλα κρασιά του οινοποιείου Στρατηγού έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε Ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Το Παραδοσιακό Πατητήρι του Κυρ Μανώλη στα Τσικαλαρία με ιστορία από το 1878, θεωρείτο τότε σημείο αναφοράς για τους ντόπιους παραγωγούς του νησιού. Σήμερα ο χώρος έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως μουσείο και πωλητηρίων κρασιών από τοπικές ποικιλίες.
Φυρρογή Κυθηραϊκή Οινοποιία Ποτοποιία, βρίσκεται στον δρόμο Αρωνιάδικων Ποταμού, κοντά στην διασταύρωση προς τα Λογοθετιάνικα. Στο οινοποιείο παράγεται το παραδοσιακό ποτό Κυθήρων Φατουράδα.
Κτήμα Πορφυρούσα στην Παλαιόπολη, είναι επισκέψιμο αγρόκτημα, με δικό του ξενώνα στον Μυλοπόταμο, παράγει βιολογικά κρασιά από εκλεκτές ντόπιες ποικιλίες.
Κοντραδίτης – Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου, ερυθρό κρασί από Αρικαρά (φωκιανό) & cabernet, ζυμώνετε σε δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνεται στο Οινοποιείο Κυθήρων Στρατηγού.
Φυσικά στα Κύθηρα υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή από μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι με ιδιαίτερο φροντίδα και μεράκι φτιάχνουν το δικό τους κρασί από διάφορες ποικιλίες των Κυθήρων. Μερικά από αυτά μπορείτε να προμηθευτείτε στα τοπικά παζάρια ή σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Φεστιβάλ κρασιού. Κάθε Αύγουστο, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κρασιού στα Μητάτα. Το φεστιβάλ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε τα κρασιά των Κυθήρων και να γνωρίσετε τους οινοπαραγωγούς του νησιού. Επίσης στην αγροκτηνοτροφική έκθεση στα Φράτσια που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τοπικές ποικιλίες κρασιών απευθείας από τους παραγωγούς.

Γευσιγνωσία.Πολλά οινοποιεία στα Κύθηρα προσφέρουν γευσιγνωσία κρασιών. Η γευσιγνωσία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τα κρασιά του νησιού και να βρείτε αυτά που σας αρέσουν.

Εάν επισκεφθείτε τα Κύθηρα φροντίστε να αγοράσετε κρασί από τα τοπικά οινοποιεία. Τα κρασιά από τα Κύθηρα είναι ένα εξαιρετικό souvenir και αξίζει να συνδυάσετε τα κρασιά του νησιού με την τοπική κουζίνα.
Τα κρασιά των Κυθήρων μπορούν να βρεθούν σε κάβες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Μπορούν επίσης να αγοραστούν απευθείας από τα οινοποιεία του νησιού, σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, στα τοπικά σουπερμάρκετ, καθώς και σε αρκετά μίνι μάρκετ.
Είναι μια εξαιρετική απόλαυση και ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Compare listings

Compare