Τα κορυφαία χωριά στα Κύθηρα

Χωριά Κυθήρων Καψάλι

Κύθηρα ή Τσιρίγο, το υπέροχο ελληνικό νησί με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Φημίζεται για τα πανέμορφα τοπία, τα γραφικά χωριά και την φιλόξενη ατμόσφαιρα. Εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε για λίγες μέρες το νησί, και ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να εξερευνήσετε όλα τα αξιοθέατα, παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία χωριά που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε.

Χώρα

Η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο με θέα το Ιόνιο πέλαγος. Διαθέτει γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ενετικό Κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, και τις εκκλησίες γύρω από το κάστρο. Στην Χώρα θα βρείτε επίσης πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ, όπου μπορείτε να απολαύσετε την θέα και να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις.

Μυλοπόταμος

Μυλοπόταμος Κύθηρα
Η κεντρική πλατεία του γραφικού χωριού Μυλοπόταμος κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού, με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Φημίζεται για τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και τις όμορφες πλατείες κάτω από αιωνόβιους πλάτανος. Αξίζει να επισκεφθείτε την μοναδική και διατηρητέα Κάτω Χώρα όπου εκεί υπάρχει το ομώνυμο ενετικό κάστρο, και το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η παραλία του Λιμνιώνα, και η δύσβατη παραλία Καλάμι μια από τις ωραιότερες του νησιού.

Ποταμός

Το εμπορικό κέντρο του νησιού, βρίσκεται βόρεια – κεντρικά στα Κύθηρα με έντονη ζωή και πολλά καταστήματα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Κυριακάτικο παζάρι, όπου μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά προϊόντα και souvenirs. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αρχιτεκτονική του Ποταμού όπου τα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές και νεοκλασικά στοιχεία, σαφείς επιρροές από την αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου. Ο Ποταμός το βράδυ ενδείκνυται για νυχτερινή ζωή κάτι που τον καθιστά πόλο έλξης για τη νεολαία.

Καραβάς

Ένα γραφικό χωριό χτισμένο σε λόφο, βόρεια του νησιού με πανοραμική θέα. Φημίζεται για τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, και τα όμορφα λουλούδια. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Παναγίας Δέσποινας, ένα υπέροχο μοναστήρι με πανοραμική θέα στο νησί.

Αβλέμονας

Αβλέμονας Κύθηρα
Άποψη από το γραφικό λιμανάκι στο μαγευτικό ψαροχώρι Αβλέμονας.

Παραθαλάσσιο χωριό με μικρό γραφικό λιμανάκι σε κυκλαδίτικο ύφος. Ιδανικό για ψάρεμα και χαλάρωση δίπλα στις βάρκες των ψαράδων. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα εντυπωσιακό μικρό Καστέλο που είχε χτιστεί για την άμυνα του στρατηγικού αυτού λιμανιού.

Καψάλι

Παραθαλάσσιο θέρετρο με όμορφες οργανωμένες παραλίες, αρκετά καταστήματα, και έντονη νυχτερινή ζωή. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του Κυθήρων και θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο σημείο στο νησί. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το καραβάκι (Glass Bottom) για μονοήμερη εκδρομή στη βραχονησίδα Χύτρα.

Διακόφτι

Γραφικό χωριό με όμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια αμμουδιά, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και για όσους τους αρέσει το εξωτικό περιβάλλον. Βρίσκεται στο ομώνυμο λιμάνι του νησιού, και θα βρείτε καφέ, εστιατόρια και καταστήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, αξίζει να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα χωριά στα Κύθηρα, τα οποία διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και προσφέρουν στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία. Τα Κύθηρα κρύβουν πολλά κρυμμένα διαμάντια, τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Συμβουλές: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας στα Κύθηρα είναι από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Το νησί διαθέτει καλή τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, και εστιατόρια. Εκτός από το Ι.Χ. σας, μπορείτε να μετακινηθείτε στο νησί με ταξί ή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, της Νεάπολης Λακωνίας, του Γυθείου, και του Κισσάμου Χανίων. Δείτε αναλυτικά όλα τα ενημερωμένα δρομολόγια για τα Κύθηρα και αποφασίστε για αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Compare listings

Compare