Ενετικά κάστρα Κυθήρων

Κάστρο χώρας Μνημεία Κυθήρων

Τα τρία ενετικά κάστρα αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία και το πολιτιστικό παρελθόν του νησιού. Κατά τη διάρκεια της ενετικής περιόδου, που διήρκεσε από το 1207 έως το 1797, για 590 χρόνια περίπου. Οι Βενετοί μεταξύ άλλων κατασκεύασαν ένα σύστημα κάστρων και οχυρώσεων σε διάφορα σημεία του νησιού για να προστατεύσουν την περιοχή από επιθέσεις εχθρών και πειρατών, καθώς και για να εδραιώσουν την εξουσία τους στο Αιγαίο.

Στα Κύθηρα υπάρχουν μια σειρά από κατασκευές και ιστορικά μνημεία που άντεξαν στην δοκιμασία του χρόνου, και σήμερα πλέον χρησιμεύουν ως πόλος έλξης για τους τουρίστες. Μπορείτε να σημειώσετε τα παρακάτω ενετικά κάστρα στον χάρτη των Κυθήρων και να τα επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στο νησί. Επισκεπτόμενοι αυτά τα κάστρα, θα έχετε την ευκαιρία να εμβαθύνετε στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων και να απολαύσετε τις μοναδικές τους αρχιτεκτονικές και φυσικές ομορφιές.

Κάστρο Χώρας

Kastro Choras
Η ιστορική εκκλησία Παναγία Μυρτιδιώτισσα στο εσωτερικό του κάστρου.

Το κάστρο της Χώρας, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης της Χώρας, είναι χτισμένο σε υπερυψωμένη θέση, δεσπόζει πάνω από την Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, και έχει πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα, το Μυρτώο, Κρητικό και το Ιόνιο. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, με την τωρινή του μορφή να οφείλεται σε ανακατασκευή του 1503. Το κάστρο είναι μεγάλο σε έκταση και χωρίζεται στο μέσα και το έξω Βούργο. Διαθέτει τείχη, προμαχώνες, πύργους, και δύο εισόδους, την Πόρτα του Λιοτριβιού και την Πόρτα της Μεγάλης Σκάλας. Στο εσωτερικό του θα βρείτε γραφικά σοκάκια, ερειπωμένα κτίρια, μεγάλο σύστημα δεξαμενών νερού, και τον ναό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας του νησιού. Επίσης σήμερα μέσα στο κάστρο λειτουργεί το λαογραφικό μουσείο Οικοσήμων Κυθήρων.


Κάστρο Κάτω Χώρας

Κάστρο Κάτω Χώρας
Η είσοδος του κάστρου της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, με τον εμβληματικό Λέοντα της Βενετίας στην πύλη του κάστρου.

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος που βρίσκεται στα κέντρο-δυτικά των Κυθήρων, στον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό Κάτω Χώρα βρίσκεται το ενετικό κάστρο Κάτω Χώρας, χτισμένο πάνω σε κρημνώδη λόφο με θέα στο Ιόνιο πέλαγος. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και διαθέτει τείχη, πύργους, και εντυπωσιακή κεντρική πύλη με τον λέοντα της Βενετίας να την κοσμεί. Στο εσωτερικό του κάστρου θα δούμε πολλές διώροφες οικίες, και βυζαντινούς ναούς, σε σχετικά καλή κατάσταση που δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που καλλιεργεί την φαντασία και δημιουργεί εικόνες από άλλες εποχές. Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Δημητρίου, χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Το ηλιοβασίλεμα από τις δυτικές επάλξεις του κάστρου θεωρείται από τα ωραιότερα του νησιού.


Καστέλο Αβλέμονα

Κάστρο Αβλέμονα
Το Ενετικό φρούριο στην είσοδο του λιμανιού του Αβλέμονα.

Το Κάστελο του Αβλέμονα βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου χωριού στα κέντρο ανατολικά των Κυθήρων. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα για την προστασία του λιμανιού από πειρατές, και για να ελέγχει την στρατηγική θαλάσσια περιοχή. Διαθέτει τείχη, προμαχώνες, και φάρο. Σήμερα, το φρούριο είναι ερειπωμένο, αλλά η θέα από εκεί κόβει την ανάσα.

Τα ενετικά κάστρα στα Κύθηρα αποτελούν σημαντικά μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού. Αξίζει να τα επισκεφθείτε για να γνωρίσετε το ένδοξο παρελθόν του τόπου, και να χαθείτε στα γραφικά σοκάκια και την μαγευτική θέα.

Compare listings

Compare