Η γέφυρα στα Κύθηρα που χτίστηκε για έναν έρωτα

Κατούνι Κύθηρα Μνημεία Κυθήρων

ΤΗ Ελλάδα είναι μια χώρα που κυριολεκτικά διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα ιστορίας. Από τους χρόνους της προϊστορίας μέχρι τις μέρες μας, περίοδοι και γεγονότα αφήνουν τα αποτυπώματα τους με ιστορικά μνημεία να υπενθυμίζουν τις ιστορικές περιόδους της Πατρίδος μας.

Από προϊστορικούς οικισμούς, στους αρχαϊκούς χρόνους, στην κλασική περίοδο, συνεχίζοντας στους βυζαντινούς χρόνους, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, ανακαλύπτονται μέχρι σήμερα σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί.
Πολλά από αυτά τα μνημεία τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα χτίστηκαν για διάφορους λόγους, για γεωστρατηγικούς για αμυντικούς λόγους, για πολιτικούς λόγους, για οικονομικούς λόγους, αλλά το μεγάλο πέτρινο γεφύρι στο Κατούνη στο Κάτω Λιβάδι των Κυθήρων, χτίστηκε για ένα διαφορετικό λόγο, για τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων.
Σύμφωνα με το τοπικό θρύλο, η γέφυρα στο Κατούνη που θεωρείται μάλιστα και από τα μεγαλύτερα πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, χτίστηκε το 1826 από τον Άγγλο αρμοστή Μακφέιλ, γιατί είχε ερωτευτεί μια νέα κοπέλα που έμενε στον απέναντι οικισμό στο Κατούνη. Έτσι αυτό στάθηκε αφορμή για το χτίσιμο της γέφυρας ώστε να είναι πιο σύντομη διαδρομή του για να την επισκέπτεται εκεί.
Στην πραγματικότητα αυτό το φιλόδοξο έργο ήταν ενταγμένο στο προγραμματισμό που είχαν κάνει οι Άγγλοι, μεταξύ των οποίων η οικοδόμηση και η χάραξη νέων δρόμων, όπως επίσης σχολεία τα οποία διατηρούνται μέχρι και τις μέρες μας, υδραγωγεία, λιμάνι και φάροι. Η συγκεκριμένη γέφυρα του Κατουνιού αποτελούσε τμήμα του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα Χώρα με το λιμάνι του Αβλέμονα, και θεωρείται ως το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα των Άγγλων στα Κύθηρα.
Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πέτρινες γέφυρες στην Ελλάδα, έχει μήκος 110 μ, πλάτος 6 μ, και ανώτατο ύψος 15 μ. Το γερφύρι στο Κατούνι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία μεταξύ τους, περιέχει 12 κυλινδρικές θυρίδες, και πραγματοποιήθηκε βάσει των σχεδίων του Άγγλου αρμοστή, μηχανικού Μακφέιλ.

Compare listings

Compare