Ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα

ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/2003 – ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Συγκρίνετε τις δύο φωτογραφίες και βρείτε τη διαφορά στους χάρτες.

 ανάκληση 1
Ανάκληση ανεμογεννητριών Νοέμβριος 2023 στην θέση ΜΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ (απέναντι από τον Μυλοπόταμο) και ΚΡΟΤΗΡΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ (πάνω από την Αγία Πελαγία).”

 ανάκληση 1
Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε ο βιομηχανικός αιολικός σταθμός στην περιοχή Φοινικίες της εταιρείας ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ A.E (PIRITIOUM A.E) συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου δεν πρόκειται να κατασκευαστεί καθώς η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε λάβει η εταιρεία ανακλήθηκε από την ίδια.

Συνεπώς μετά από:
1. Την ανάκληση της αίτησης για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας στην περιοχή ΣΩΠΑΤΑ (κάτω από τον Αη Γιώργη στον Αβλέμονα)
2. Την ανάκληση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στο όρος ΜΕΡΜΗΓΚΑΡΗΣ
3. Την ανάκληση 2 αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχες ΚΡΟΤΗΡΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ (πάνω από την Αγία Πελαγία) και ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ (απέναντι από τον Μυλοπόταμο) από την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ανακλήθηκε και η δεύτερη άδεια του ομίλου ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στην περιοχή ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ

 ανάκληση 1

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι ο πολύχρονος και πολυεπίπεδος αγώνας του νησιού αποδίδει συνεχώς καρπούς και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση βιομηχανικής κλίμακας ενεργειακών έργων στο νησί των Κυθήρων. Επόμενος στόχος μας η μη υλοποίηση των αιολικών σταθμών συμφερόντων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε στο ΒΔ τμήμα του νησιού. Η μάχη συνεχίζεται το Νοέμβριο στο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Ήδη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που πολύ πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση στο ευρύ κοινό, καταδεικνύει την παντελώς άστοχη χωροθέτηση αυτών των τριών βιομηχανικής κλίμακας έργων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/2023 – ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Τεράστια Νίκη για τα Κύθηρα στην μάχη ενάντια στους Βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς!

 ανάκληση 1

 ανάκληση 2

Βρείτε τις διαφορές στους δύο χάρτες παρακάτω!

ανάκληση ανεμογεννήτριες Κυθήρων
Ανάκληση ανεμογεννητριών Μάρτιος 2023 στην θέση ΜΕΡΜΗΓΚΆΡΗΣ αριστερά.”


ανεμογεννήτριες Κυθήρων
Ανάκληση ανεμογεννητριών Σεπτέμβριος 2023, στις θέσεις ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ αριστερά, και ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ δεξιά.”

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε…

Ο πολυεπίπεδος αγώνας του νησιού ενάντια στον ενεργειακό παροξυσμό δικαιώνεται για άλλη μια φορά. Μετά την προ ολίγων μηνών απόσυρση από τον όμιλο Κοπελούζου του αιολικού σταθμού στο όρος Μερμηγκάρης, τώρα ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποσύρει και αυτός τις βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, και παραιτείται από τα έργα ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ (πάνω από την Αγία Πελαγία) και ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ (Απέναντι από τον Μυλοπόταμο).

Προφανώς η καθολική κοινωνική κατακραυγή απέναντι στα ανεπίτρεπτα αυτά έργα, ο αδιάκοπος νομικός αγώνας, η αντιπρόταση του νησιού με την σύσταση της ενεργειακής κοινότητας καθώς και η υπό διαβούλευση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη με πορίσματα κόλαφος σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών στο νησί, ανάγκασαν την εταιρεία να αποσύρει τα έργα της.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να αποσυρθούν όλα τα βιομηχανικής κλίμακας ενεργειακά έργα από το νησί και να αποτρέψουμε επίδοξους επενδυτές να αιτηθούν αντίστοιχα έργα στο μέλλον.

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι από τον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρ.Α.Ε.Ε.Υ (πρώην Ρ.Α.Ε).


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/2023 – ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Οι εξελίξεις στο θέμα της εγκατάστασης βιομηχανικών σταθμών στα Κύθηρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) γλύτωσε τα χειρότερα, αφού με την εύνοια του δικαστηρίου “προτίμησε” να μεταφερθεί η δικαστική διαμάχη με κατοίκους και φίλους των Κυθήρων στις αίθουσες του ΣτΕ (Συμβουλίου της Επικρατείας) όπου θα γίνει η τελική εκδίκαση των υποθέσεων.

Ιστορικό.
Στις 14-15 του Μάρτη 2023 εκδικάστηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών οι αιτήσεις ακύρωσης των Αδειών Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν δοθεί στις εταιρείες συμφερόντων ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Αγία Πελαγία, Μυλοπόταμος) και ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ (Φοινικίες και Μερμηγκάρης).
Με προδικαστική απόφαση στις 27-5-2022 είχε δοθεί από το δικαστήριο στη Ρ.Α.Ε ένας μήνας περιθώριο για να αποδείξει ότι η ανάρτηση των αδειών παραγωγής είχε δημοσιευτεί εγκαίρως στο website της, αλλιώς οι άδειες θα κρίνονταν ανυπόστατες όπως ο νόμος ορίζει! Η Ρ.Α.Ε., όμως, δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία και οι άδειες αναρτήθηκαν στο website της 2 χρόνια αργότερα!

Τι αποφάσισε λοιπόν, το δικαστήριο;
Μετά από πλήθος υπομνημάτων που προσκομίστηκαν από την Ρ.Α.Ε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το τριμελές δικαστήριο με ψήφους 2-1,
στην πρώτη περίπτωση (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) κατάργησε τις δίκες!
και στη δεύτερη (ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης !

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο εισηγητής δικαστής πήρε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα, το μέρος του νησιού, δηλαδή των πολιτών και των σωματείων που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις ακύρωσης. Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τις νομικές ακροβασίες του δικαστηρίου στη διεύθυνση: Αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Συμπέρασμα.
Οι παραπάνω αποφάσεις δεν αλλάζουν κάτι από το σχεδιασμό μας. Καθημερινά φροντίζουμε να θωρακίσουμε τον αγώνα σε νομικό επίπεδο είτε κάνοντας έγκαιρες παρεμβάσεις είτε μεγαλώνοντας τον ‘’κουμπαρά’’ της οικονομικής ενίσχυσης. Είμαστε έτοιμοι για έφεση στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) και αισιοδοξούμε.
Γιατί;
Εδώ λοιπόν, αξίζει να σημειώσουμε κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών μοιάζει να αδικεί κατάφωρα τα Κύθηρα και τους κατοίκους τους. Όμως, το γεγονός είναι ότι με ελλιπή τεκμηρίωση ανέτρεψε τα δεδομένα της προδικαστικής απόφασης. Έχουμε επιχειρήματα ακλόνητα, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τόσο η προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου όσο και η νομική τεκμηρίωση της εισηγήτριας αποτελούν μια σημαντική “προίκα” για τη συνέχιση του νομικού αγώνα στα έδρανα πλέον του ΣτΕ.

Τα νομικά έξοδα θα είναι πολλά και η συνεισφορά σας απαραίτητη μέσω του αριθμού λογαριασμού του ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Κ.Ι.Π.Α) στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84
ΙΒΑΝ: GR2301103800000038000241984
BIC: ETHNGRAA
Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕ.


Περισσότερες πληροφορίες για τον δίκαιο αγώνα σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα.

Δείτε αναλυτικό διαδραστικό χάρτη με όλες τις ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα.

Compare listings

Compare