Γεωγραφία ~ Φύση Κυθήρων

Ανάμεσα σε τρία Πέλαγα τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο, ή Πορφυρούσα στην αρχαιότητα, βρίσκονται νότια από την Πελοπόννησο και βόρεια από την δυτική Κρήτη, βρέχονται από το Μυρτώο πέλαγος ανατολικά, το Ιόνιο δυτικά και το Κρητικό νότια.
Έχουν έκταση 2.450 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και η μορφολογία του νησιού είναι οροπέδιο με δύο κύριες οροσειρές, στα δυτικά με την ψηλότερη τον Μερμηγκάρη με υψόμετρο στα 550 μέτρα, και στα ανατολικά με ψηλότερη το Βουνό του Διγενή με υψόμετρο στα 474 μ. Το νησί έχει απόκρημνες ακτές με το μήκος τους να είναι περίπου 91 χιλιόμετρα. Λαγκάδες με πλούσια βλάστηση και πηγές με πολλά τρεχούμενα νερά καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες μικρού και μεγάλου μεγέθους.
Το κλίμα του νησιού είναι εύκρατο μεσογειακό με ήπιο χειμώνα και καλοκαίρι, και σχετικά αυξημένη υγρασία που μεταφέρεται από το Ιόνιο πέλαγος δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
Στα Κύθηρα έχει καταγραφεί ή μεγαλύτερη ποικιλία σε βότανα στην Ελλάδα, επίσης με βάση στοιχεία της ορνιθολογικής εταιρείας είναι βασικός σταθμός των αποδημητικών πτηνών στο ταξίδι τους προς νότο για θερμότερα κλίματα.
Γεωγραφικά ανήκουν στα Επτάνησα, και διοικητικά υπάγονται στον Πειραιά. Είναι το 15ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και έχει 64 κοινότητες.

Χλωρίδα Κυθήρων

ΧΛΩΡΙΔΑ

Δέντρα, ημίθαμνοι, λουλούδια, βότανα. ➼

Πανίδα Κύθηρα

ΠΑΝΙΔΑ

Τα αποδημητικά και μόνιμα πτηνά στο νησί. ➼

Γεωγραφία Φύση Κυθήρων

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Σχετικά με την γεωγραφία του νησιού. ➼

Compare listings

Compare