Κύθηρα το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης

Istoria Kythiron

Ο μύθος αναφέρει ότι θεά Αφροδίτη αναδύθηκε στα νερά του Κυθήρων και πέρασε τα πρώτα χρόνια στο αγαπημένο της ιερό, κατόπιν πήγε στην Κύπρο, όπου επίσης θεωρείται τόπος της θεάς. Ο αποσυμβολισμός του παραπάνω ιστορικού, αποκαλύπτει τον διττό χαρακτήρα της θεάς που ήταν, ο πνευματικός και ο σαρκικός έρωτας. Τα Κύθηρα φέρουν τον τίτλο του νησιού της Ουράνιας Αφροδίτης για διάφορους λόγους, ας δούμε τους πιο σημαντικούς:

Μυθολογία

Γέννηση της Αφροδίτης: Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Αφροδίτη γεννήθηκε από τον αφρό που δημιουργήθηκε όταν τα γεννητικά όργανα του Ουρανού έπεσαν στη θάλασσα των Κυθήρων μετά τον ακρωτηριασμό του από τον γιο του Κρόνο στην διαμάχη τους για την εξουσία. Λέγεται ότι η θεά έφτασε σε μια από τις παραλίες των Κυθήρων πάνω σε ένα κοχύλι.
Ιερό της Αφροδίτης: Στο νησί υπήρχε το πρώτο και μεγαλύτερο ιερό της Ουράνιας Αφροδίτης στον Ελλαδικό χώρο. Πιστεύεται ότι η θεά λάτρευε ιδιαίτερα τα Κύθηρα και περνούσε χρόνο εκεί.
Επίκληση “Κυθέρεια”: Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει την Αφροδίτη ως “Κυθέρεια θεά του έρωτα τροφός”, υπογραμμίζοντας τον δεσμό της με το νησί.

Ιστορικά στοιχεία

Αρχαιολογικά ευρήματα: Έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγάλματα, επιγραφές και ερείπια, που μαρτυρούν την λατρεία της Αφροδίτης στα Κύθηρα. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που εικάζεται ότι θα μπορούσαν να είναι εκεί το ιερό της Αφροδίτης, μένει στην αρχαιολογική σκαπάνη η απόδειξη του μύθου.
Προσκυνήματα: Το ιερό της Αφροδίτης στα Κύθηρα αποτελούσε σημαντικό τόπο προσκυνήματος για αιώνες, προσελκύοντας πιστούς από όλο τον ελληνικό κόσμο.

Πολιτιστική κληρονομιά

Παραδόσεις: Η παράδοση θέλει τα Κύθηρα να είναι το νησί όπου η Αφροδίτη δίδασκε τον έρωτα και την ομορφιά.
Τέχνη: Η θεά Αφροδίτη απεικονίζεται συχνά σε έργα τέχνης που σχετίζονται με τα Κύθηρα, όπως πίνακες, γλυπτά, αγγεία, και μουσική. Ερωτικό καταφύγιο. Ίσως να μην είναι σύμπτωση ότι επέλεξαν τα Κύθηρα για ερωτικό τους καταφύγιο ή για μήνα του μέλιτος αν θέλετε, το πιο διάσημο ζευγάρι της ιστορία,ς ο Πάρις με την ωραία Ελένη.

Κύθηρα το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης
Τα λουτρά της Αφροδίτης, η φυσική πισίνα δίπλα από τη θάλασσα στα Κύθηρα.

Φυσική ομορφιά

Γραφικό τοπίο: Το νησί φημίζεται για την άγρια ομορφιά του, με πανέμορφες παραλίες, γραφικά χωριά και καταπράσινα τοπία. Υπάρχουν ακόμα τοποθεσίας όπως τα λουτρά της Αφροδίτης μια μικρή θάλασσα λίμνη κοντά στο Λιμνιώνα, αλλά κι άλλα φυσικά περιβάλλοντα όπου θα μπορούσε να συχνάζει μια θεά. Ατμόσφαιρα: Η γαλήνια ατμόσφαιρα και η ρομαντική αύρα των Κυθήρων ταιριάζουν ιδανικά με τον μύθο της Αφροδίτης.

Συνοψίζοντας, τα Κύθηρα θεωρούνται το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης χάρη σε μια σειρά από μυθολογικές, ιστορικές, πολιτιστικές και φυσικές αφορμές. Η σύνδεση του νησιού με την θεά του έρωτα και της ομορφιάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της γοητείας των Κυθήρων.

Χρήσιμες Συμβουλές!
Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο νησί της Αφροδίτης, ενημερωθείτε για τα ανανεωμένα δρομολόγια για Κύθηρα, και φροντίστε να προμηθευτείτε αναλυτικό οδικό και τουριστικό χάρτη Κυθήρων.
Είναι χρήσιμο να έχετε κλείσει την διαμονή σας σε ξενοδοχεία ή δωμάτια όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να επιτύχετε καλύτερες τιμές, και να επιλέξετε το κατάλυμα που ταιριάζει στις ανάγκες και τα γούστα σας.
Δείτε εβδομαδιαία πρόβλεψη για τον καιρό στα Κύθηρα και σχετικές πληροφορίες.

Compare listings

Compare