Κύθηρα συναρπαστικά για ταξιδιώτες

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ποια ήταν η Αφροδίτη, αλλά λιγότεροι γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τα Κύθηρα, το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης που είναι η αρχαία Ελληνική θεά της ομορφιάς και του αγνού Έρωτα.

Οι ελληνικοί μύθοι λένε ότι υπάρχουν δύο νησιά στην Ελλάδα όπου κατοικούσε. Το πρώτο δημοφιλές νησί είναι η Κύπρος και το άλλο νησί – η αγαπημένη της απόδραση είναι τα Κύθηρα, ή Kythira στα αγγλικά. Μια θεά του έρωτα θα είχε οπωσδήποτε ένα μέρος για την απόδρασης της, που θα βρίσκονταν πιο κοντά στην καρδιά της. Κάποιοι λένε ότι αυτός είναι ο λόγος που τα Κύθηρα έχουν τα πιο όμορφα γραφικά σημεία συγκρινόμενα με αντίστοιχα μέρη του κόσμου. Αν θα θέλατε ποτέ να έρθετε πιο κοντά στη φύση και να εκτιμήσετε την ομορφιά της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα, τότε δεν υπάρχει άλλο μέρος για να επισκεφτείτε από τα Κύθηρα, ή αλλιώς το Τσιρίγο. Ένα νησί της Ελλάδας και μέρος των Ιονίων Νήσων, τα Κύθηρα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Πελοποννήσου.

Η επιλογή ενός μέρους για να πάτε για τις πολυαναμενόμενες καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές θα μπορούσε να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν διαφορετικά υπέροχα μέρη στον κόσμο για επίσκεψη. Ωστόσο, μόνο λίγα θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη μυθολογία και την παράδοση. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα νησί γεμάτο όμορφες παραλίες, αλλά να προσφέρει ένα είδος εμπειρίας ταξιδιού στο χρόνο με βενετσιάνικα κάστρα και βυζαντινές εκκλησίες, τότε τα Κύθηρα θα μπορούσαν να είναι το μέρος που ψάχνετε.

Κύθηρα συναρπαστικά για ταξιδιώτες
Η πέτρινη γέφυρα Κατούνι στο χωριό Κάτω Λιβάδι.

Όταν κοιτάξετε οποιονδήποτε χάρτη των Κυθήρων, θα εκπλαγείτε με τα πολλά συναρπαστικά μέρη που περιμένουν να εξερευνηθούν. Υπάρχουν δεκάδες πηγές με τρεχούμενα νερά, υπέροχες παραλίες γύρω από τις ακτές της, υπόγειες σπηλιές και επιβλητικά μνημεία και εκκλησίες που χτίστηκαν πριν από πολλούς αιώνες. Το μυστηριώδες παρεκκλήσι στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας έχει έναν όμορφο θάλαμο στην είσοδό του με τοιχογραφίες του 13ου αι. που απεικονίζουν την Αγία Σοφία με τις κόρες της Αγάπη, Πίστη και Ελπίδα. Το μήκος αυτού του σπηλαίου είναι περίπου 100 μέτρα. Υπάρχουν και άλλοι θάλαμοι των μαργαριταριών, με νυχτερίδες και αποχρώσεις από κεχριμπάρι.

Εάν είστε τακτικός ταξιδιώτης από αυτούς που συνήθως «ήσασταν εκεί, και το κάνατε αυτό», ίσως αναρωτηθείτε αν υπάρχει ακόμα ένα μέρος που δεν έχετε πάει. Ίσως, γιατί ακόμη δεν έχετε πάει ακόμα στην Κύθηρα. Αυτό δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές νησί, ακριβώς έξω από τις ακτές της Ελλάδας, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για υπέροχες παραλίες, μυστηριώδεις σπηλιές, επιβλητικά κάστρα και ένα μακρύ ιστορικό αρχείο που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα. Για ένα τόσο μικρό νησί μόλις περίπου 277 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι τόσο γεμάτο μοναδικά και όμορφα σημεία που θα καταπλήξουν και θα ενθουσιάσουν έναν βετεράνο ταξιδιώτη του κόσμου. Εάν είστε τόσο ταξιδιώτης, θα αναρωτηθείτε: γιατί δεν έχετε μάθει για αυτό το νησί πριν;

Πως πάω Κύθηρα από Πελοπόννησο;

Για να πας Κύθηρα από Πελοπόννησο, μπορείς να πάρεις πλοίο από το Γύθειο ή τη Νεάπολη Λακωνίας. Το πλοίο που κάνει το δρομολόγιο από το Γύθειο είναι το Aqua Jewel της εταιρείας Triton Ferries, και από την Νεάπολη το Πορφυρούσα. Το ταξίδι από το Γύθειο διαρκεί περίπου 2 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 15€ επιστροφής. Το ταξίδι από τη Νεάπολη διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 12,50€. Μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητό σου μαζί, όπου θα πληρώσεις επιπλέον 50€ από το Γύθειο ή 45€ από τη Νεάπολη.
Για να φτάσεις στο Γύθειο ή τη Νεάπολη, θα πρέπει να οδηγήσεις περίπου 3 ώρες και 15 λεπτά ή 4,5 ώρες αντίστοιχα από την Αθήνα Αν δεν έχεις αυτοκίνητο, μπορείς να πάρεις το ΚΤΕΛ Λακωνίας που έχει 2-3 δρομολόγια καθημερινά από Αθήνα για Γύθειο ή Νεάπολη.

Compare listings

Compare