Γλυκιές γεύσεις Κυθήρων

Τοπικά προϊόντα στα Κύθηρα

Φατουράδα, γευστικό και γλυκό αλκοολούχο τοπικό ηδύποτο που παρασκευάζεται από αγνό τσίπουρο, κανέλα και γαρίφαλα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το λικέρ των Κυθήρων!

Ροζέδες, γλυκά από θυμαρίσιο μέλι, σε σχήμα μακρόστενο, παρασκευάζονται από αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο, τα οποία διατηρούνται για πολλούς μήνες χωρίς να χάνουν την υπέροχη γεύση τους.

Δίπλες, διαφέρουν από τα Κρητικά ξεροτήγανα για την λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους που μοιάζουν με νούφαρα. Παρασκευάζονται από αγνά υλικά με λεπτό τραγανιστό φύλλο από αυγά, που καλύπτεται από θυμαρίσιο μέλι ριγμένο όχι από κουτάλι αλλά από φύλα αρμπαρόριζας, σουσάμι και κανέλα.

Πάστα μύλου, για τους λάτρεις του αμύγδαλου που πρέπει να γίνει πολύ ψιλό αλεσμένο στο μύλο, στην συνέχεια καλύπτετε από σιρόπι που δένει με την ψίχα αναδεικνύοντας μοναδική γεύση βανίλιας.

Κούμαρα, γλυκό μεγέθους μπουκιάς από κούμαρα που έχουν ωριμάσει πολύ καλά, αναδίδει γεύσεις που ξυπνάνε της αισθήσεις.

Παστιτσέτα, γλυκό με βενετσιάνικες καταβολές, που απαιτεί τα καλύτερα υλικά: άφθονη βανίλια, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα κυδώνι. Διατηρείται σε κλειστό δοχείο για πολύ καιρό με τη γεύση του αναλλοίωτη.

Μπουτίνο, το ή αλλιώς το παντεσπάνι των Κυθήρων. Είναι κρεμώδες γλυκό με καταγωγή την Χώρα Κυθήρων. Ψήνεται στο φούρνο και παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα, αγνό βούτυρο, αυγά, σιμιγδάλι, ζάχαρη, τριμμένη κανέλα, σταφίδες, και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Μελούνια, πολύ μικρά μελωμένα γλυκά, φτιαγμένα από τα καλύτερα υλικά, θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, αλεύρι και παρθένο ελαιόλαδο Κυθήρων. Είναι νηστίσιμα.

Άρτος Κυθήρων, ουσιαστικά πρόκειται για αυτό που σήμερα θα λέγαμε κέικ, παρασκευάζετε με αλεύρι, λάδι, γαρίφαλο, κανέλα, μέλι και καλύπτετε με σουσάμι. Είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό που σερβίρετε σε θρησκευτικές γιορτές, και πολλές περιστάσεις στα Κύθηρα.

Compare listings

Compare