Πάσχα στα Κύθηρα

Αγία Μόνη

Το Πάσχα στα Κύθηρα είναι μια μοναδική εμπειρία γεμάτη θρησκευτική κατάνυξη, ένας υπέροχος συνδυασμός παράδοσης και φυσικής ομορφιάς. Η άνοιξη στα Κύθηρα είναι μια πανέμορφη εποχή, με τα λουλούδια να ανθίζουν και τα δέντρα να βλαστάνουν.

Θρησκευτικές εκδηλώσεις

Το νησί ζει έντονα τις Άγιες Ημέρες με πλήθος θρησκευτικών εκδηλώσεων.
Την Μεγάλη Παρασκευή, στην Χώρα και τον Αβλέμονα, πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στους γραφικούς δρόμους, με τη συνοδεία πλήθους κόσμου.
Στον Μυλοπόταμο, την Μεγάλη Παρασκευή, πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στους γραφικούς δρόμους, στο Καμάρ με τις λίμνες και τις πλύστρες, με συνοδεία πλήθους κόσμου και σε μερικές περιπτώσεις με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του νησιού.

Το Μεγάλο Σάββατο, τελείται η Αναστάσιμη λειτουργία στις εκκλησίες του νησιού, με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό.
Στον Αβλέμονα, το Μεγάλο Σάββατο, τελείται η Αναστάσιμη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό και τα καΐκια στο λιμάνι να σημαίνουν χαρμόσυνα τις σειρήνες τους.
Στην Χώρα την πρωτεύουσα των Κυθήρων, το ενετικό κάστρο της Χώρας, φωτίζεται με εκατοντάδες πυρσούς που δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα γεμάτο μυσταγωγία.

Την Κυριακή του Πάσχα, ακολουθεί το καθιερωμένο γλέντι με παραδοσιακές μουσικές και χορούς, ενώ στις πλατείες στήνονται γουρνοσουβλάκια και προσφέρονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές προσφέρουν στους καλεσμένους τους “κουλούρες”, παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια με σουσάμι.

Οι παραδόσεις που τηρούνται στα Κύθηρα το Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο, οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά κόκκινα, ενώ ψήνουν και τα παραδοσιακά “τσουρέκια”. Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την Ανάσταση, οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουν το πασχαλινό γεύμα, με αρνί ή κατσικάκι στη σούβλα, μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και τσουρέκι.
Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές προσφέρουν στους καλεσμένους τους “κουλούρες”, παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια με σουσάμι.
Στα χωριά του νησιού, διοργανώνονται “λαμπρατζιές”, όπου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και ψήνουν αρνιά ή κατσικάκια στη σούβλα.
Το απόγευμα, στις πλατείες των χωριών, διοργανώνονται γλέντια με παραδοσιακή μουσική και χορούς, όπου οι ντόπιοι χορεύουν “συρτό”, “καλαματιανό” και τοπικούς χορούς.

Πάσχα στα Κύθηρα
Ο Άγιος Γιώργης στο βουνό μία από τις ωραιότερες εκκλησίες για το Πάσχα στα Κύθηρα.

Φυσική ομορφιά

Είναι η ιδανική περίοδος για να εξερευνήσετε τα γραφικά χωριά, τα μονοπάτια πεζοπορίας και τις πανέμορφες παραλίες του νησιού.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μυλοπόταμο, το Καψάλι, τα Φράτσια, την παραλία Χαλκό και την Φυρή Άμμο, για να απολαύσετε την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου.
Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στην καταπράσινη λαγκαδιά του Καραβά, με τα πανέμορφα τοπία και την πλούσια βλάστηση. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις καταγάλανες παραλίες του νησιού, όπως η Χαλκού, η Φυρι Amos, η Μελιδόνι και ο Χαλκός.

Επιπλέον πληροφορίες:

Στα Κύθηρα λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες.
Στο νησί υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ, όπου μπορείτε να γευτείτε την παραδοσιακή κυθηριώτικη κουζίνα.
Για να φτάσετε στα Κύθηρα, μπορείτε να πάρετε το πλοίο από τον Πειραιά ή από την Κυπαρισσία. Ενημερωθείτε για όλα τα δρομολόγια για τα Κύθηρα.
Εάν σκέφτεστε να περάσετε το Πάσχα στα Κύθηρα, σας προτείνουμε να κάνετε κράτηση για την διαμονή σας το συντομότερο δυνατόν, καθώς το νησί προσελκύει πολλούς επισκέπτες αυτές τις ημέρες.

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα!

Compare listings

Compare