Χλωρίδα Κυθήρων

Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, με θερμό καλοκαίρι και ήπιο αλλά υγρό χειμώνα. Τα είδη χλωρίδας που ευδοκιμούν στα Κύθηρα αντέχουν στο ξηρό καλοκαίρι και τον ήπιο χειμώνα και το χαμηλό υψόμετρο του νησιού. Τα Κύθηρα περιλαμβάνουν 800 περίπου είδη χλωρίδας, όπου ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά.
Κυρίως συναντούνται ημίθαμνοι όπως η αστοιβή (Poterium spinosum), γκενίστα (genista acantoclada), εουφόρμπια (Euphorbia), φασκομηλιά (salvia), ασφάκα (phlomis fruticosa), αγριελιά (olea oleaster), σχίνο (pistacia lentiscus), ασπάλαθος (Calycotome villosa) ερείκη ( Erica), θυμάρι (thymus Capitatus), μυρτιά (myrtus communis), αγιόκλημα (lonicera etrusca).
Τα δέντρα που συνήθως συναντάμε στο νησί είναι: κέδρος (juniperus phoenicea), χαρουπιά ( Ceratonia siliqua), πλάτανος (Platanus orientalis), κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens), ελιά (Olea europaea), αμυγδαλιά (Prunus dulcis), συκιά(Ficus carica). Τον τελευταίο αιώνα, στα Κύθηρα φυτεύτηκαν νέα είδη όπως πεύκα, ευκάλυπτοι, λεύκες και άλλα.
Στα Κύθηρα, επίσης, υπάρχει πλήθος ενδημικών φυτών, κυρίως βοτάνων. Τα βότανα θεωρούνται πολύ σημαντικά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και περιλαμβάνονται ακόμη και σήμερα στις διατροφικές συνήθειες των ντόπιων. Τέτοια είναι το θυμάρι, ο βάρσαμος, το θρούμπι, η ρίγανη, το φλισκούνι, η μολόχα, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, το μπενοκλάδι, ο απήγανος, η αγγουροαγκαθέα.
Στο νησί υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από λουλούδια, με το διασημότερο από αυτά την σεμπρεβίβα με τα μικρά στρογγυλά κίτρινα άνθη που δεν μαραίνονται ποτέ!

Λουλούδια κυθηρων

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Οι Σεμπρεβιβες που δεν μαραίνονται ποτέ, Ανεμώνη, Αγριολεβάντα, Τουλίπες… ➼

Χλωρίδα Κύθηρα

ΒΟΤΑΝΑ

Φασκομηλιά, Βάρσαμος, Θρούμπι, Αγγουροαγκαθέα, Φλισκούνι… ➼

Δέντρα

ΔΕΝΤΡΑ

Κέδρος, Χαρουπιά, Πλάτανος, Κυπαρίσσι, Ελιά… ➼

Ημίθαμνοι Κύθηρα

ΗΜΙΘΑΜΝΟΙ

Αστοιβή, Γκενίστα, Εουφόρμπια, Ασφάκα, Αγριελιά… ➼

Compare listings

Compare