Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα Κύθηρα;

Παραλία Διακόφτι Κυθήρων

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών πελάγων, του Ιονίου, του Μυρτώου και του Κρητικού, με αποτέλεσμα να συνδυάζει στοιχεία από όλα αυτά.

Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και του Κάβο Μαλιά, και βόρεια από το πανέμορφο νησί της Κρήτης. Ανήκει στο νομό Αττικής και έχει πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκους. Τα Κύθηρα έχουν μια μοναδική γεωγραφία και φύση αφού πρόκειται για ένα οροπέδιο με πολλές καταπράσινες λαγκαδιές που τα τρεχούμενα νερά τους καταλήγουν στη θάλασσα όπου σχηματίζουν μαγευτικές παραλίες.
Η μοναδική στρατηγική του θέση το κατέστησε από την αρχαιότητα πόλο έλξης για πολλούς κατακτητές, που το αποτύπωμα τους έχει διαμορφώσει πολιτισμικά και ιστορικά την φυσιογνωμία του νησιού. Το νησί κατοικείται από την αρχαιότητα και διαδοχικά πέρασε από τα χέρια των Μυκηναίων, των Σπαρτιατών, των Αθηναίων, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών, των Βρετανών.
Τα Κύθηρα έχουν πολλά αξιοθέατα και μνημεία που μαρτυρούν την πολυπολιτισμική τους κληρονομιά, όπως το Ενετικό μεγάλο κάστρο της Χώρας με την πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα που κόβει την ανάσα, το Ενετικό κάστρο της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου με τα επιπλωμένα σπίτια του και δρόμους και τις μικρές Βυζαντινές εκκλησίες να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, δίνοντας στον επισκέπτη την εντύπωση ότι ακόμα κατοικείται μεταφέροντας τον σε άλλες εποχές. Στο κύτταρο υπάρχουν υπέροχα μοναστήρια όπως το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που είναι η προστάτιδα του νησιού, το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας, το μοναστήρι της Αγίας μονής. Το νησί έχει με επισκεφθείτε εξαιρετικά μουσεία όπως το αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων στη Χώρα, το Μουσείο Κυθηραϊκών Οικόσημων στο κάστρο, το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων στο Κάτω Λιβάδι.

Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας
Άποψη αίθουσας με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και λιμνούλα από το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου.

Η φύση έχει προικίσει το νησί με το υπέροχο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου με τουριστική διαδρομή 550 m, όπου στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται πέτρινο τέμπλο με βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, που αναπαριστούν την Αγία Σοφία και τις κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη.
Τα Κύθηρα έχουν επίσης πολλές πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις, όπως το Καλαδί, το Μελιδόνι, ο Χαλκός, η Φυρή Άμμος, η Κομπονάδα, η Κακία Λαγκάδα, η Αγία Πελαγία, το Καψάλι, το Διακόφτι, ο Αβλέμονας, ο Λιμνιώνας, η Παλαιόπολη και η παρθένα παραλία Καλάμι.
Ένα απ’ τα ωραιότερα φυσικά τοπία νησιού είναι οι Μύλοι ή αλλιώς νερόμυλοι στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος, με τα τρεχούμενα νερά να σχηματίζουν γαργάρα ρυάκια με καταρράκτες και μικρές λίμνες σκεπασμένα από αιωνόβια Πλατανιά ανάμεσα σε πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακούς νερόμυλος. Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που συνδυάζει την ονειρική φύση, την πλούσια ιστορία και την ζωντανή παράδοση. Είναι το νησί που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ηρεμίας και ξενοιασιάς για τις διακοπές σας, ανεξάρτητα από την εποχή και τον τύπο του ταξιδιού σας.
Είτε θέλετε να χαλαρώσετε σε έναν ήσυχο παράδεισο, είτε να ζήσετε περιπέτειες σε έναν άγριο περιβάλον, είτε να γνωρίσετε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους ενός παραδοσιακού νησιού, τα Κύθηρα είναι το ιδανικό νησί για εσάς.
Τα Κύθηρα αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί, γιατί είναι ένα νησί που διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα, και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη η μοναδική φιλοξενία, που θα σας κάνει να θέλετε να επιστρέψετε ξανά και ξανά.

Τα Κύθηρα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και να τα αγαπήσετε για πάντα, όπως το μοναδικό αυτοφυές λουλούδι του νησιού με το μικρό κίτρινο άνθος η Σεμπεβίβα, που δεν μαραίνεται ποτέ και ζει για πάντα!

Compare listings

Compare