M01 Χώρα – Καψάλι
Description
- Μήκος διαδρομής: 3,1 χιλ
- Διάρκεια: 2 ώρες περίπου
- Δυσκολία: Εύκολη
- Πολιτιστικά Μνημεία
- Κυκλική διαδρομή
- Αφετηρία: Η κεντρική πύλη του Ενετικού Κάστρου στη Χώρα.
Περπατώντας στην Ιστορία με Θέα το Κρητικό Πέλαγος
Η διαδρομή Μ01 δεν είναι απλώς ένας περίπατος· είναι η απόλυτη εισαγωγή στη γοητεία των Κυθήρων. Συνδέοντας την αρχοντική πρωτεύουσα (Χώρα) με το κοσμοπολίτικο επίνειό της (Καψάλι), αυτό το μονοπάτι προσφέρει πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα και μερικές από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες της Μεσογείου.
Η Διαδρομή: Βήμα προς Βήμα
1. Η Αύρα του Κάστρου και το “Μάτι της Κρήτης”
Η περιπέτεια ξεκινά κάτω από τις επάλξεις του Ενετικού Κάστρου. Καθώς το μονοπάτι περιελίσσεται γύρω από τον βράχο, η θέα ανοίγεται προς το νότο:
- Ο εντυπωσιακός Τράχηλας.
- Η μυστηριώδης βραχονησίδα Χύτρα με το τριγωνικό της σχήμα.
- Στον ορίζοντα, τις καθαρές μέρες, ξεπροβάλλουν οι κορυφές των βουνών της Κρήτης.
2. Μέσα στο Πευκοδάσος
Αφήνοντας την ιστορική πέτρα, εισέρχεστε σε ένα πυκνό πευκόφυτο δάσος. Η μυρωδιά του ρετσινιού και η φυσική σκιά κάνουν τη διαδρομή απολαυστική. Από ψηλά, το Καψάλι αποκαλύπτεται με τους δύο χαρακτηριστικούς κόλπους του σε σχήμα «Ω», ενώ στο βάθος διακρίνεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στον Γκρεμό.
3. Αγγλική Αρχιτεκτονική και Κρυφές Παραλίες
Κατηφορίζοντας, θα διασχίσετε ένα κομψό πέτρινο γεφύρι της Αγγλοκρατίας. Στο σημείο αυτό, ρίξτε μια ματιά στα δεξιά: η κρυμμένη, γαλαζοπράσινη παραλία Σπαραγαρίο μοιάζει με φιόρδ ανάμεσα στα βράχια. Λίγα λεπτά μετά, τα πόδια σας θα πατούν στην αμμουδιά του Καψαλίου.
Η Επιστροφή (Κυκλική Εμπειρία)
Για να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας, μπορείτε να ανηφορίσετε από τον κεντρικό δρόμο. Θα περάσετε από το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο, θα ανακαλύψετε μικρά βυζαντινά εκκλησάκια στους πρόποδες του βράχου και θα χαθείτε στα ασπρισμένα στενά της Χώρας μέχρι να φτάσετε πάλι στην αφετηρία.
Expert Advice: Ξεκινήστε τη διαδρομή αργά το απόγευμα. Το ηλιοβασίλεμα από το μονοπάτι του Κάστρου “βάφει” το πέλαγος με χρώματα που θα σας μείνουν αξέχαστα.
| Πλησιέστερα αξιοθέατα | |||
|---|---|---|---|
| Χώρα | Ενετικό κάστρο | Καψάλι | Χύτρα |
Χάρτης μονοπάτι πεζοπορίας Μ01

Λεπτομέριες
Additional Details
- Χώρα: 0 χιλ
- Αγία Πελαγία: 24,3 χιλ
- Λιμάνι: 33 χιλ
- Αεροδρόμιο: 22,2 χιλ
Address
- Location: Καψάλι, Χώρα


































