Ο μύλος του Φιλιππή

Μύλος Φιλιππή Κύθηρα

Ο νερόμυλος του Φιλιππή στο Μυλοπόταμο αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας των Κυθήρων. Εκτός από την εντυπωσιακή του κατασκευή, προσφέρει στους επισκέπτες μια συναρπαστική ματιά στον τρόπο ζωής των Κυθηρίων στο παρελθόν. Σ’ εκείνα τα χρόνια, η περιοχή αριθμούσε 23 μύλους κάτι που συνιστούσε την περιοχή ένα πλούσιο ενεργό εμπορικό κέντρο, που έσφυζε από ζωή, κοινωνικές συναναστροφές, και περίφημα γλέντια.

Σήμερα ο νερόμυλος του Φιλιπή, είναι ο μόνος σωζόμενος λειτουργικός νερόμυλος στον Μυλοπόταμο Κυθήρων. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χάρη στην ανακαίνιση που έγινε το 1995 από τον ιδιοκτήτη του Φίλιππα Ζερβό.
Ο νερόμυλος είναι ένα διώροφο πέτρινο κτίριο με ξύλινη στέγη. Στο ισόγειο βρίσκεται ο μηχανισμός άλεσης, ο οποίος αποτελείται από έναν τροχό, μια μυλόπετρα και μια σήτα.

Ο Νερόμυλος του Φιλιππή είναι ο έκτος κατά σειράν Νερόμυλος στην λαγκαδιά Μύλοι Μυλοποτάμου. Το αυλάκι τού νερόμυλου (Μυλαύλακο ή Τράφος) φέρνει το νερό στο Βουτσί (δεξαμενή νερού). Το Μυλαύλακο έχει μήκος 350 μέτρα περίπου. Το Βουτσί είναι 10 μέτρα ύψος, ώστε να πέφτει κάθετα με δύναμη το νερό. Το αυλάκι τού Νερόμυλου και το βουτσί αποτελούν την δύναμη η οποία περιστρέφει την επάνω μυλόπετρα (Παναρέα). Η επάνω μυλόπετρα περιστρέφεται πάνω από την σταθερή ακίνητη πέτρα την (καταρέα) και τρίβουν το σιτάρι για να γίνει αλεύρι.
Στον όροφο βρίσκεται ο χώρος αποθήκευσης του σιταριού και του αλευριού.

Ο νερόμυλος του Φιλιπή είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού των Κυθήρων. Εκτός από τουριστικό αξιοθέατο, λειτουργεί και ως μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την παραδοσιακή τεχνική άλεσης σιτηρών.
Πρόκειται για ένα έργο ζωής ενός δημιουργικού και εφευρετικού ανθρώπου, τον οποίο θα θυμόμαστε για πάντα.
Δυστυχώς σήμερα ο μύλος βρίσκεται κλειστός.

Compare listings

Compare