Μελισσοκομικός συνεταιρισμός Κυθήρων

36.266798, 22.967148, Αρωνιάδικα
Μελισσοκομικός συνεταιρισμός Κυθήρων
36.266798, 22.967148, Αρωνιάδικα

Περιγραφή

Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων!
Μέλημά μας…το μέλι σας!
Η παραδεισένια ομορφιά των Κυθήρων, έκανε τους αρχαίους Έλληνες να πιστεύουν ότι εδώ πρωτοπερπάτησε η ωραιότερη Θεών και ανθρώπων, η Θεά του έρωτα. Η μελιτέα Θεά όπως ονόμαζαν τη Θεά Αφροδίτη. Οι Κυθήριοι μελισσοκόμοι έχουν οργανωθεί στην πλειοψηφία τους σε έναν Μελισσοκομικό συνεταιρισμό, με μέλημά τους τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του προϊόντος που συλλέγουν από την κυψέλη τους. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυθήρων συνεργάζεται εδώ και χρόνια, στέλνοντας δείγματα για αναλύσεις στο Δημόκριτο και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων για αυτοέλεγχο της ποιότητας που διακινεί, με σκοπό το μέλι που αγοράζετε από εμάς, να είναι ακριβώς το ίδιο, που τρώμε στο σπίτι μας και εμείς.

Στα Κύθηρα θα βρείτε ένα από τα πιο αρωματικά μέλια του κόσμου, με κύρια ανθοφορία το θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά, το οποίο αν και παράγεται σε μικρή ποσότητα, έχει βραβευθεί σε διεθνείς εκθέσεις.

Διακρίσεις & Βραβεία
Το 1862 στην έκθεση της Κέρκυρας.
Το 1863 στην Διεθνή έκθεση Λονδίνου.
Το 1930 στην 5η Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ο Γεώργιος Σάμιος.
Το 1931 στην 6η Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης οι Γιάννης και Γεώργιος Σάμιος.
Το 1934 στην 9η Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ο Χρήστος Φατσέας.

Ιστορικό
Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων ιδρύθηκε το 1996 και αμέσως αναγνωρίστηκε ως ομάδα παραγωγών. Δημιούργησε To πρατήριο μελιού, όπου γίνεται η συγκέντρωση και διάθεσή του. Καθιερώθηκε κοινή ετικέτα για το μέλι των παραγωγών του Συνεταιρισμού. Μέτοχος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυθήρων Α.Ε. Εκτός από την ανάπτυξη της μελισσοκομίας συμβάλλει και στην ανάπτυξη γενικότερα του νησιού και την προ­βολή του, διοργανώνοντας εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π

Δραστηριότητες
Η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού, εκτός από την παραγωγή και την προώθηση του προϊόντος, περιλαμβάνει και την διατήρηση και προβολή της πολι­τιστικής κληρονομιάς, καθώς και μία προσπάθεια δυναμικής παρέμβασης στην πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού. Για τον λόγο αυτό, συμμετέχει και είναι μέτοχος στην Αναπτυξιακή Εταιρία Κυθήρων.
Παράλληλα, μέλη του Συνεταιρισμού είναι και μέλη της Εταιρίας Διαφύλαξης Ιστορικών Αρχείων Μελισσοκομίας, που έχει πανελλαδική διάσταση.
Οι λόγοι που ώθησαν τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό να δραστηριοποιηθεί ενεργά στον τομέα του Πολιτισμού, είναι η κατανόηση της αναγκαιότητας για πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη της αγροτικής ζωής μέσα από δομές που προάγουν τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες, αναβαθμίζουν τον τρόπο σκέψης, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παραγωγή και δίνουν κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, γίνεται σαφές ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασικό συνε­κτικό στοιχείο και μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης.
Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο πολιτισμός για μια αγροτική περιοχή δεν πρέπει να ιδωθεί σαν μια στατική εικόνα (διατήρηση παράδοσης ή διοργάνωση εκδηλώσεων για τον ελεύθερο χρόνο), αλλά σαν μια έννοια που εμπνέει, διαμορφώνει νέες στρατηγικές, υποβοηθά τις οικονομικές δραστηριότητες και δίνει υπόσταση στην καθημερινή ζωή.

Είδη μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων
Θυμαρίσιο μέλι.
Μικρές ποσότητες βασιλικού πολτού και γύρης.
Ποσότητες που εμπορεύεται ο Συνεταιρισμός: 10 τόνοι.

Περιγραφή Εγκαταστάσεων
Στα Αρωνιάδικα Κυθήρων, λειτουργεί το πρατήριο και τα γραφεία.
Στα Φράτσια Κυθήρων λειτουργεί το τυποποιητήριο και μικρή αποθήκη.

Στοιχεία Συγκέντρωσης, Τυποποίησης, Εξαγωγών
To μέλι των παραγωγών τυποποιείται παρουσία των ιδίων, από το τυποποιητήριο του Συνεταιρισμού. Στην ετικέτα, αναγράφεται το όνομα του παραγωγού. Εξάγονται 1 – 2 τόνοι ετησίως κυρίως στις Η.Π.Α. Ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης για Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) στο μέλι του και πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αυτό.

  τηλ: 27360 00370

Αποστάσεις
Λιμάνι: 16,3 χιλ.Αεροδρόμιο: 5,5 χιλ.
Χώρα: 14,3 χιλΠλησιέστερη παραλία: 11 χιλ
  • Τοποθεσία Αρωνιάδικα

Παρόμοιες παρουσιάσεις

Compare listings

Compare
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός
  • Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός