≡ Menu
Χάρτης Κυθήρων Γνωρίστε τα Κύθηρα thumbnail

Ανακαλύψτε το νησί

Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο βρίσκονται νότια από την Πελοπόννησο και βόρεια από την δυτική Κρήτη, βρέχονται από το Μυρτώο πέλαγος ανατολικά, το Ιόνιο δυτικά και το Κρητικό νότια. Έχουν έκταση 2.450 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η γεωγραφία του νησιού είναι οροπέδιο με χαμηλά βουνά, το ψηλότερο είναι ο Μερμηγκάρης με υψόμετρο 550 μέτρα, απόκρημνες ακτές, λαγκάδες με πλούσια βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά που καταλήγουν σε παραλίες μικρού και μεγάλου μεγέθους. Το κλίμα του νησιού είναι εύκρατο με ήπιο χειμώνα και καλοκαίρι, και σχετικά αυξημένη υγρασία που μεταφέρεται από το Ιόνιο πέλαγος δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Στο νησί έχει καταγραφεί ή μεγαλύτερη ποικιλία σε βότανα στην Ελλάδα, επίσης με βάση στοιχεία της ορνιθολογικής εταιρείας είναι βασικός σταθμός των αποδημητικών πτηνών στο ταξίδι τους προς νότο για θερμότερα κλίματα.

Οι άνθρωποι

Ο πληθυσμός των Κυθήρων ανέρχεται στις 3.500 κατοίκους με βάση την τελευταία απογραφή του 2011, οι Κυθήριοι έχουν για κύρια ασχολία την γεωργία, την κτηνοτροφία, το ψάρεμα και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται υπηρεσίες τουρισμού για ποιοτικές καλοκαιρινές διακοπές και αναψυχή. Τα βασικά προϊόντα που παράγει ο τόπος είναι το ελαιόλαδο, το διάσημο μέλι από θυμάρι με πολλά διεθνή βραβεία για το εξαιρετικό του άρωμα και γεύση, τα παξιμάδια λαδιού που τα τελευταία χρόνια γίνονται γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι σεμπρεβίβες τα μικρά κίτρινα άνθη που δεν μαραίνονται ποτέ, φατουράδα το γλυκό ποτό από τσίπουρο. Επίσης αξίζει να αναφερθεί η εξαιρετική νοστιμιά και η μεγάλη ποικιλία των ψαριών από της θάλασσες του νησιού και η μοναδικής ποιότητας αστακός και αστακοκαραβίδα. Επίσης λόγω του εύφορου εδάφους και του κατάλληλου κλίματος καλλιεργούνται σχεδόν όλα τα κηπευτικά, λαχανικά και φρούτα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται στην ντόπια αγορά από μικρούς παραγωγούς και γεωργούς στα τοπικά παζάρια απευθείας στους καταναλωτές, καθώς και στους επισκέπτες του νησιού ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα χωριά

Τα Κύθηρα έχουν πολλά χωριά και αρκετά από αυτά είναι παραδοσιακά, η πρωτεύουσα είναι η Χώρα στο νότιο μέρος με πολλά αρχοντικά σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια, άλλα αξιόλογα χωριά είναι το κοσμοπολίτικο Καψάλι με πολλά τουριστικά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή, ο Ποταμός στο κέντρο του νησιού με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων, το Λιβάδι, το παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος με τον διατηρητέο οικισμό Κάτω Χώρα, η Αγία Πελαγία με την μεγαλύτερη τουριστική υποδομή διαμονής στο νησί, καθώς επίσης και τα παραδοσιακά χωρία Αρωνιάδικα και Καραβάς.

Υποδομές

Το νησί έχει πλούσιο οδικό δίκτυο με τους περισσότερους δρόμους να είναι ασφαλτοστρωμένοι, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών οι τουρίστες είναι καλό να έχουν μέσο μεταφοράς, διαφορετικά θα βρουν στο νησί γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ταξί, καθώς το τοπικό λεωφορείο με καθημερινά δρομολόγια κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα. Το βασικό λιμάνι βρίσκεται στο Διακόφτι, με ανταποκρίσεις και δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, από την Νεάπολη και το Γύθειο Λακωνίας και από το Καστέλι Χανίων. Επίσης στο σύγχρονο αεροδρόμιο Κυθήρων εκτελεί καθημερινά δρομολόγια η Ολυμπιακή αεροπορία.

Ιστορία Κυθήρων

Η ιστορία του νησιού έχει της ρίζες στην εποχή του μύθου με την γέννηση της Αφροδίτης και εμπλουτίζεται με ένα πλήθος από ιστορικά μνημεία από διάφορες χρονικές περιόδους, όπως το Μινωικό ιερό κορυφής μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, σημαντικά βυζαντινά μνημεία όπως η πολιτεία της Παλαιόχωρας πρώτης πρωτεύουσας του νησιού, τα ενετικά κάστρα της Χώρας και του Μυλοποτάμου, σημαντικές εκκλησίες όπως του Αγίου Πέτρου στους Αραίους και του Αγίου Δημητρίου στο Πούρκο, την μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Ελλάδα το Καντούνι στο Λιβάδι, το φανάρι τον μεγάλο θαλάσσιο φάρο στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η φύση

Η ομορφιά των Κυθήρων συμπληρώνεται με μοναδικά φυσικά τοπία όπως η περιοχή Μύλοι ή νερόμυλοι στο χωριό Μυλοπόταμος που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, το φαράγγι της Παλαιόχωρας, οι μοναδικές διαδρομές σε μονοπάτια περιπάτου σε όλο το νησί, οι μαγευτικές παραλίες που μερικές από αυτές έχουν αποσπάσει βραβεία γαλάζιας σημαίας για καθαρά νερά τους όπως η Φυρή άμμος και ή Κακή λαγκάδα. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στα Κύθηρα, όπου ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς με την φιλοξενία των κατοίκων, καθώς και οι άριστες τουριστικές υποδομές προσφέρουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές στους επισκέπτες του νησιού. Πάμε Κύθηρα αυτό το καλοκαίρι για ηλιόλουστες διακοπές!
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment