10 κορυφαίες διαδρομές στα Κύθηρα

Νερόμυλοι στα Κύθηρα

Μύλοι

Καταρράκτης με λίμνη στην φυσική περιοχή στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος.

Κάστρο Κυθήρων

Κάστρο Χώρας

Το μεγάλο ενετικό κάστρο της Χώρας πρωτεύουσας των Κυθήρων.

Αβλέμονας

Αβλέμονας

Στη φωτογραφία το μικρό λιμάνι με τις βάρκες των ψαράδων στο γραφικό ψαροχώρι.

Χωριό Καραβάς

Καραβάς

Στην βόρεια πλευρά του νησιού το παραδοσιακό χωριό μέσα σε πλούσια βλάστηση.

Φωτογραφία Παραλία Κομπονάδα

Παραλία Κομπονάδα

Με σχήμα κριαριού ο βράχος στην μέση της παραλίας, ανατολικά στα Κύθηρα.

Οι 10 κορυφαίες διαδρομές στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα ή αλλιώς το νησί της ουράνιας Αφροδίτης, μιας και από την εποχή του Ομήρου αναφέρετε σαν, το νησί της Κυθέρειας θεάς του έρωτα τροφός.
Τοποθετημένο ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, και καθώς βρέχετε από τρία πέλαγα, ανέπτυξε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, πού λίγα νησιωτικά περιβάλλοντα διαθέτουν.
Με μια σπάνια και πλούσια χλωρίδα, για παράδειγμα, διαθέτει την μεγαλύτερη ποικιλία σε βότανα και αγριολούλουδα στον Ελλαδικό χώρο, διάσπαρτα ανάμεσα σε λαγκαδιές με τρεχούμενα νερά που καταλήγουν σε μαγευτικές παραλίες.
Το νησί αποτελεί ιδανικό πόλο έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και για τους οπαδούς της απολαυστικής οδήγησης σε υπέροχες οδικές διαδρομές, με πλούσια εναλλαγή του φυσικού τοπίου, που είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει απόλυτα και τους πλέον απαιτητικούς.

Ο τουριστικός οδηγός των Κυθήρων σας προτείνει 10 υπέροχες διαδρομές πεζοπορίας ή οδήγησης, που καταλήγουν σε 10 υπέροχους μοναδικούς προορισμούς.

Μ1 Χώρα - Καψάλι
Χώρα Καψάλι Μια υπέροχη διαδρομή με θέα τον ορίζοντα, που σίγουρα θα την διασχίσετε με το αυτοκίνητο διότι, αποκλείετε ο επισκέπτης του νησιού να μην επισκεφθεί το ποιο όμορφα χωριά των Κυθήρων. Έτσι αποτελεί ευκαιρία για τους λάτρεις της πεζοπορίας ξεκινώντας από τα γραφικά σοκάκια της παραδοσιακής πρωτεύουσας Χώρας, να κατηφορίσει μέχρι τους διπλούς κόλπούς στο παραθαλάσσιο Καψάλι, μέσα από αιωνόβια πεύκα και γραφικά μονοπάτια.

Ποταμός - Καραβάς
Καραβάς Κυθήρων Με αφετηρία τον Ποταμό που βρίσκετε στα κεντρικά του νησιού, παίρνουμε τον δρόμο βόρεια του χωριού, σε μια διαδρομή που μας αποκαλύπτει της ιδιαίτερες ομορφιές μιας περιοχής όχι και τόσο τουριστικής, αλλά που μας οδηγεί στον Καραβά, ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινους λόφους, με πηγές και τρεχούμενα άφθονα νερά.

Δάσος Γερακάρι
Γερακάρι Στο μικρό χωριό Γερακάρι μπορούμε να φτάσουμε από τον Ποταμό - Καραβά, ή από την Αγία Πελαγία. Από εκεί ξεκινάει η διαδρομή που μας οδηγεί στην πλέον δασώδη περιοχή του νησιού αποτελούμενη από πεύκα και ευκάλυπτους που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Μ41 Μυλοπόταμός - Μύλοι
Νερόμυλοι Μυλοπόταμος Κύθηρα Από την κεντρική πλατεία του παραδοσιακού χωριού Μυλοπόταμος, αμβλίζει η πρώτη πηγή νερού που στην πορεία του μέσα από μια υπέροχη λαγκαδιά σχηματίζει μικρές λίμνες και καταρράκτες ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση. Καθώς ο επισκέπτης κατηφορίζει τα μονοπάτια των Νερόμυλων περνά μέσα από παραδοσιακούς νερόμυλους και πέτρινα τοξωτά γεφύρια, έχοντας συντροφιά την σκιά των πλατάνων και το γαργάρισμα του νερού.

Ποταμός - Αγία Πελαγία
Αγία Πελαγία Ξεκινώντας από το χωριό Ποταμός με τα νεοκλασικά σπίτια, όπου κάθε Κυριακή εδώ και 400 χρόνια γίνεται παραδοσιακό παζάρι με προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, συνεχίζουμε περνώντας τον κεντρικό δρόμο προς Αγία Πελαγία, ανάμεσα από καταπράσινους λόφους, και με θέα τα υπέροχα βουνά της Πελοποννήσου.

Μυλοπόταμος - Καλάμι
Καλάμι Μυλοπόταμος Κυθήρων Τη συγκεκριμένη διαδρομή είναι από αυτές που σίγουρα αξίζουν να της περπατήσει κανείς, μιας και διασχίζει δασώδη περιοχή από κέδρους. Άλλα επιστροφή είναι μια διαρκής αναφορά, κάτι που την καθιστά πολύ δύσκολη, και κατά συνέπεια δεν την συστήνουμε στο ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά η οδήγηση μέχρι το μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής είναι σκέτη απόλαυση, εκεί υπάρχει πάρκινγκ όπου θα αφήσουμε το αυτοκίνητο και θα συνεχίζουμε με τα πόδια μέχρι την παραλία Καλάμι. Η κατάβαση για την παραλία γίνεται από γκρεμό, που απαιτεί μια σχετική δυσκολία.

Μ19 Αβλέμονας - Άγιος Γιώργης
Αβλέμονας Ένα μονοπάτι που ξεκινάει από τη μινωική περίοδο με αφετηρία το γραφικό λιμανάκι του Αβλέμονα, μέσα από ένα δωρικό τοπίο ανηφορίζει βουνοπλαγιές κεντημένες με ξερολιθιές, μέχρι το εκκλησάκι του Άι Γιώργη στο βουνό. Σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή με την πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, βρίσκετε το μινωικό ιερό κορυφής ,το πλέον σημαντικό εκτός Κρήτης, συνθέτοντας έτσι μια εμπειρία σαν ένα αληθινό ταξίδι στο χρόνο.

Μ31 Ποταμός - Παλιόχωρα
Ανατολικά του Ποταμού παίρνουμε το δρόμο προς το όμορφο χωριό Τριφιλιάνικα, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι για μια ιδιαίτερη διαδρομή ανάμεσα βουνοπλαγιές, που στην πορεία συναντάμε τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή καταλήγει στην Βυζαντινή καστροπολιτεία Παλόχωρα που αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού με την ονομασία Άγιος Δημήτριος, με πλήθος από σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, δημόσια κτίρια και οχυρωματικά τείχη, που μερικά από αυτά σώζονται μέχρι και σήμερα.

Καρβουνάδες - Κομπονάδα
Κομπονάδα Το χωριό Καρβουνάδες βρίσκεται στα νότια κεντρικά των Κυθήρων χτισμένο επάνω στην κεντρική οδό. Ο δρόμος προς την παραλία Κομπονάδα ξεκινάει δυτικά του χωριού, περνάει μέσα από τον οικισμό Αγίας Ηλίας και συνεχίζει σε μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε πλούσιο φύση και ελαιώνες, με θέα το κρητικό πέλαγος και την βραχονησίδα Χύτρα. Η διαδρομή κατά μήκος της λαγκαδιάς καταλήγει στη μεγάλη παραλία με τις στρογγυλές λευκές κροκάλες.

Θα χαρούμε να λάβουμε την γνώμη και τα σχόλια σας στο blog μας. Σας ευχόμαστε αξέχαστες διακοπές στα Κύθηρα!

Αξιοθέατα στα Κύθηρα
Ανακαλύψτε το νησί βήμα-βήμα, δείτε φωτογραφίες με όλα τα αξιοθέατα!
» Αξιοθέατα, Φωτογραφίες Κυθήρων

Χάρτης Κυθήρων

Οδικός Χάρτης Κυθήρων

Δείτε μια εντυπωσιακή διαδραστική ξενάγηση στα Κύθηρα και κάντε τον γύρο του νησιού σε μια διαδρομή στα καλύτερα αξιοθέατα με ένα μόνο κλικ!.