Ο μικρός παράδεισος των Κυθήρων

Η τοποθεσία Μύλοι βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος δυτικά στα Κύθηρα. Η περιοχή είναι λαγκαδιά με τρεχούμενα νερά που οι πηγές τους αναβλύζουν από την κεντρική πλατεία του χωριού, και σε μερικές δεκάδες μέτρα δημιουργούν τον καταρράκτη Νεράιδα, συνεχίζοντας την πορεία τους κατά μήκος της λαγκαδιάς, καταλήγοντας μέχρι τη θάλασσα.

Σε όλη την διαδρομή της λαγκαδιάς υπάρχει τρεχούμενο νερό, που ουσιαστικά αναδημιουργεί το τοπίο, σχηματίζοντας βάθρες που με τη σειρά τους καταλήγουν σε μικρούς καταρράκτες, που στην κατηφορική πορεία τους διαδέχεται ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό φυσικής ομορφιάς ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και πολύ πλούσια βλάστηση.

Στο παρελθόν το άφθονο τρεχούμενο νερό έκανε την περιοχή τόπο εκμετάλλευσης, με την δημιουργία εκεί πολλών νερόμυλων. Η συνεχείς ροή του νερού και η διοχέτευσή του μέσα από ένα σύνθετο δίκτυο από αυλάκια που οδηγούσε στους νερόμυλους και στα περιβόλια, μετέτρεψε την περιοχή σε τόπο εμπορικής δραστηριότητας που απασχολούσε καθημερινά εκατοντάδες κόσμο, από το χωριό που τότε αριθμούσε 1400 άτομα περίπου, αλλά και από τα γειτονικά χωριά που έφερναν της πρώτες ύλες που χρειαζόντουσαν άλεσμα.
Δεν είναι λίγες οι αναφορές των γηραιότερων που έζησαν εκείνες της μέρες της δόξας, για τα τσιμπούσια και τα γλέντια που γίνονταν εκεί από όσους ξέμεναν τα βράδια για να συνεχίσουν το επόμενο πρωινό της δουλειές τους. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε μικρά σπιτάκια σπαρμένα σε όλη τη περιοχή, κάποια μάλιστα έχουν και ξυλόφουρνους στις αυλές τους, κάποια άλλα είναι σκαμμένα σε βράχο για να φιλοξενούν τα ζώα.

Σήμερα σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση 5 μύλοι, ένας από αυτούς έχει ανακαινισθεί πλήρως με ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά γενικότερα στην περιοχή υπήρχαν περίπου 25 συνολικά.
Προσοχή στους Μύλους δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.

Πλησιέστερα αξιοθέατα
Ο Μυλοπόταμος.
Το Σπήλαιο Αγίας Σοφίας.
Το κάστρο Κάτω Χώρας.
Ο Λιμιώνας.

Αξιοθέατα στα Κύθηρα
Ανακαλύψτε το νησί βήμα-βήμα, δείτε όλα τα αξιοθέατα και της παραλίες!
» Αξιοθέατα Κυθήρων

Χάρτης Κυθήρων

Οδικός Χάρτης Κυθήρων

Δείτε μια εντυπωσιακή διαδραστική ξενάγηση στα Κύθηρα και κάντε τον γύρο του νησιού σε μια διαδρομή στα καλύτερα αξιοθέατα με ένα μόνο κλικ!.