Τοπικά Προϊόντα

Δίπλες

Δίπλες

Δίπλες ή αλλιώς αυγοκαλάμαρα, από αυγό, μέλι Κυθήρων και σουσάμι.

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Υπέροχο ελαιόλαδο από της καλλιέργειες ντόπιων παραγωγών.

Σεμπρεβίβες

Σεμπρεβίβες

Το μοναχικό φυτό με το κίτρινο άνθος, που ζει για πάντα.

Μέλι

Μέλι

Το βραβευμένο μέλι από θυμάρι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Γλυκά

Γλυκά

Από φρούτα παραγωγής του νησιού, παρασκευάζονται γλυκά σε μεγάλη ποικιλία.

Μέλι από θυμάρι.

Είναι το διασημότερο προϊόν των Κυθήρων και αυτό οφείλεται στην γεύση του, διότι παράγεται από θυμάρι που δίνει και το ωραιότερο άρωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια. Ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος Α΄ επέλεγε αποκλειστικά μέλι από τα Κύθηρα!Γενικότερα, το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Στα Κύθηρα μεταξύ άλλων, υπάρχει και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων για την στήριξη των παραγωγών, τη βελτίωση του προϊόντος, την σωστή τυποποίηση και την αύξηση της παραγωγής. Μπορείτε να αγοράσετε μέλι από το Συνεταιρισμό, ή από τους παραγωγούς του νησιού.

Ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο ο ευλογημένος καρπός της ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης είναι το βασικότερο προϊόν στα Κύθηρα. Η καλλιέργεια της έχει ιστορία χιλιάδων ετών σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Στα Κύθηρα θα δείτε παντού μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες. Η ποικιλία ελιάς που ευδοκιμεί, εξαιτίας του καλού κλίματος είναι η Κορωνέικη. Κύπελλο με ολόκληρους καρπούς ελιάς (1450 πχ.), βρέθηκε σε πηγάδι στο ανάκτορο της Ζάκρου στην Ανατολική Κρήτη, δείχνει ότι από την Μινωική περίοδο χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της ελιάς στη διατροφή τους.

Παξιμάδια λαδιού.

Όποιος τα δοκιμάσει για πρώτη φορά γίνεται φανατικός οπαδός τους, και αυτό λόγω της νοστιμιάς τους και της θρεπτικής τους αξίας. Προκαλεί εντύπωση η ποικιλία των τροφών με της οποίες συνδυάζονται γευστικά τα παξιμάδια, από βούτημα σε ροφήματα όπως τσάι, φασκόμηλο, γάλα, μέχρι μέσα στην σαλάτα ή ακόμα και σκέτα. Στα Κύθηρα θα τα βρείτε παντού, είτε από τους φούρνους του νησιού που είναι και οι παραγωγοί τους, είτε στα παντοπωλεία ή τα Super Market.

Σεμπρεβίβες - Ζουν για πάντα.

Σεμπρεβίβες σημαίνει ζουν για πάντα, ονομάζονται και «αμάραντα των Κυθήρων» Τις βρίσκουμε σκαρφαλωμένες σε απόκρημνα βράχια, λες και η δυσκολία για να μαζευτούν ανταμείβεται έστω και με την αίσθηση της αιωνιότητας που συμβολίζουν. Φεύγοντας από το νησί μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας, ώστε να διατηρήσετε για πάντα ζωντανή την ανάμνηση των Κυθήρων.

Θα χαρούμε να λάβουμε την γνώμη και τα σχόλια σας στο blog μας. Σας ευχόμαστε αξέχαστες διακοπές στα Κύθηρα!

Αξιοθέατα στα Κύθηρα
Ανακαλύψτε το νησί βήμα-βήμα, δείτε όλα τα αξιοθέατα και της παραλίες!
» Αξιοθέατα Κυθήρων

Χάρτης Κυθήρων

Οδικός και Τουριστικός Χάρτης Κυθήρων

Δείτε μια εντυπωσιακή διαδραστική ξενάγηση στα Κύθηρα και κάντε τον γύρο του νησιού σε μια διαδρομή στα καλύτερα αξιοθέατα με ένα μόνο κλικ!.