Μονοπάτια στα Κύθηρα

Μονοπάτια στα Κύθηρα

Τα μονοπάτια πεζοπορίας στα Κύθηρα

M01 Χώρα – Καψάλι

Μήκος διαδρομής: 3,1 χιλ
Διάρκεια: 2 ώρες περίπου
Δυσκολία: Εύκολη

Σημείο εκκίνησης: Σην είσοδο του Κάστρου της Χώρας
Αξιοθέατα: Χώρα, ενετικό Κάστρο Χώρας, βραχονησίδα Χύτρα, Πέτρινο Αγγλικό γεφύρι, παραλία Σπαραγαρίο, Καψάλι, πανοραμική θέα.

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η Χώρα η πρωτεύουσα των Κυθήρων, με τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά χτισμένα κάτω από το ενετικό κάστρο, όπου είναι και το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού.
Στην διαδρομή του γύρω από το κάστρο μας αποκαλύπτεται η μαγευτική θέα με το ακρωτήριο Τράχηλας, η βραχονησίδα Χύτρα με το τριγωνικό σχήμα και στο βάθος το Κρητικό πέλαγος, και αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τα μεγαλόπρεπα βουνά της Κρήτης. Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από πυκνή βλάστηση από πεύκα προσφέροντας από ψηλά πανοραμική θέα στο γραφικό Καψάλι με τους δύο κόλπους σε σχήμα ωμέγα, το πευκόφυτο δάσος στα αριστερά με το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη. Κατηφορίζοντας περνάμε από την πέτρινη Αγγλική γέφυρα όπου στα δεξιά μας αποκαλύπτεται η μικρή αλλά μαγευτική παραλία Σπαραγαρίο και μετά από 200 μέτρα περίπου καταλήγουμε στην πανέμορφη παραλία του Καψαλιού, όπου βρίσκεται το τέλος της διαδρομής.
Επιστρέφοντας αφήνουμε πίσω μας το Καψάλι, και ανηφορίζουμε τον κεντρικό δρόμο προς την Χώρα, συναντώντας το Δημοτικό σχολείο, αρκετά από τα μικρά γραφικά εκκλησάκια χτισμένα γύρω από πρόποδες του κάστρου, και καταλήγοντας μέσα από τα στενά γραφικά δρομάκια στο σημείο εκκίνησης.

Μ19 Αβλέμονας – Άγιος Γιώργης στο Βουνό

Μήκος διαδρομής: 3 χιλ
Διάρκεια: 1,30′ ώρες
Δυσκολία: Εύκολη

Σημείο εκκίνησης: Το λιμανάκι του Αβλέμονα
Κύρια αξιοθέατα: Αβλέμονας, Άγιος Γιώργης στο Βουνό, Μινωικό Ιερό Κορυφής

Το γραφικό ψαροχώρι Αβλέμονας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Κυθήρων, είναι χτισμένος στα πρότυπα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά στα Κύθηρα.
Ξεκινώντας την διαδρομή αφήνοντας πίσω μας το χωριό, βρισκόμαστε σε ένα λιτό φυσικό περιβάλλον, όπου θα διαπιστώσουμε ότι πολλά σημεία του μονοπατιού ακολουθούν την ίδια διαδρομή εδώ και αιώνες, διατηρώντας ανέπαφες λιθοδομές και σκαλοπάτια ηλικίας αρκετών αιώνων. Κοιτάζοντας προς τα πίσω μας βλέπουμε της νότιες ανατολικές ακτές του νησιού όπου διακρίνονται μερικές από της ωραιότερες παραλίες του. Καταλήγοντας στην κορυφή του βουνού συναντάμε τον Άγιο Γιώργη στο βουνό, η πανοραμική θέα από το εκκλησάκι κυριολεκτικά κόβει την ανάσα και αποτελεί αληθινή αποζημίωση για τον πεζοπόρο.
Η σπουδαιότητα του χώρου αποκτά μοναδική σημασία καθώς τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε εκεί το πρώτο Μινωικό ιερό κορυφής στον Ελλαδικό χώρο, φέρνοντας στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα, και πληροφορίες που αφορούν την σχέση των Μινωιτών με τα Κύθηρα, αλλά και της δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή.

M31 Ποταμός – Παλαιόχωρα

Μήκος διαδρομής: 3,4 χιλ
Διάρκεια: 1,30′ ώρες
Δυσκολία: Εύκολη

Σημείο εκκίνησης: Το παλιό νοσοκομείο του Ποταμού
Κύρια αξιοθέατα: Ποταμός, Τριφυλλιάνικα, Αγία Βαρβάρα, Παλαιόχωρα, Κακιά Λαγκάδα

Ο Ποταμός βρίσκεται κεντρικά στα Κύθηρα και αποτελεί το μεγαλύτερο και με τους περισσότερους κατοίκους χωριό του νησιού. Ακόμα και σήμερα διατηρεί ανέπαφο το παραδοσιακό χρώμα του, με το παζάρι κάθε Κυριακή, και αρκετά νεοκλασικά σπίτια που μαζί με τα τοπικά παραδοσιακά συνθέτουν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα με εμφανείς επιρροές από την Πελοπόννησο.
Η αφετηρία του σηματοδοτημένου μονοπατιού βρίσκεται στο παλαιό νοσοκομείο, και με κατεύθυνση προς τα ανατολικά ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο και κατόπιν δρόμο από τσιμέντο φτάνουμε στον γραφικό οικισμό Μελιτιάνικα.
Από εκεί ακολουθούμε το πέτρινο καλντερίμι που διασταυρώνετε με ασφαλτόδρομο, και μετά από λίγες δεκάδες μέτρα στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο που στην συνέχεια γίνετε μονοπάτι, μέχρι να φτάσουμε στο παραδοσιακό χωριό Τριφυλιάνικα με την φημισμένη πηγή. Στην όμορφη πλατεία του χωριού θα δούμε παλαιά πέτρινα σπίτια με της αυλές τους, που αποτελούν θαυμάσια δείγματα της παραδοσιακής αισθητικής του νησιού.
Το μονοπάτι κατηφορίζοντας αφήνει το χωριό περνώντας μέσα από υπέροχες ξερολιθιές, και βουνοπλαγιές που στην κατάληξη τους ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης θα δούμε τρεχούμενα νερά να σχηματίζουν στην πορεία τους υπέροχα ρυάκια και μικρές λιμνούλες, δημιουργώντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που θα σας συνοδεύσει σχεδόν μέχρι να φανεί μπροστά μας η μεγαλόπρεπη Παλαιόχωρα.
Φτάνοντας στον τελικό προορισμό μας την βυζαντινή καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας ή Άγιος Δημήτριος όπως ήταν η ονομασία της όταν ήταν πρωτεύουσα των Κυθήρων και αριθμούσε 3000 κατοίκους περίπου, μέχρι να καταστραφεί ολοσχερώς από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537. Η περιήγηση στον πρόσφατα αναστηλωμένο αρχαιολογικό χώρο αφήνει ξεκάθαρη την εικόνα που θα είχε η πόλη με τα ψηλά τείχη, τα δημόσια κτήρια, τα αρχοντικά σπίτια, και της σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, που μερικές από αυτές σώζονται μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση. Η μαγεία του χώρου ολοκληρώνεται με την υπέροχη θέα που προσφέρει η τοποθεσία της Παλαιόχωρας δεσπόζοντας στην κορυφή απόκρημνων γκρεμών, με το επιβλητικό φαράγγι να καταλήγει στη θάλασσα μέσα από πυκνή βλάστηση στην μικρή παραλία της Κακιάς Λαγκάδας.

Αξιοθέατα στα Κύθηρα
Ανακαλύψτε το νησί βήμα-βήμα, δείτε όλα τα αξιοθέατα και της παραλίες!
» Αξιοθέατα Κυθήρων

Χάρτης Κυθήρων

Οδικός Χάρτης Κυθήρων

Δείτε μια εντυπωσιακή διαδραστική ξενάγηση στα Κύθηρα και κάντε τον γύρο του νησιού σε μια διαδρομή στα καλύτερα αξιοθέατα με ένα μόνο κλικ!.